NE PROPUSTITE SUPER MESEC! Prvi svemirski komšija u najbližoj poseti nakon dužeg vremena

Izvor: S media, 11.Jun.2013, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE PROPUSTITE SUPER MESEC! Prvi svemirski komšija u najbližoj poseti nakon dužeg vremena

Pun mesec pada 23. juna, ali će i 22. juna izgledati kao da je pun, jer će te dve noći na nebu izlaziti super Mesec - najveći mesec u 2013. godine.

Ovo će biti najveći i najbliži pun mesec, ali u istovreme to su večeri kada će nam Mesec biti najbliži u celoj tekućoj godini. Naš satelit biće ovako veliki tek 2014. godine u avgustu.

Astronomi koriste pojam perigej (tačka u kojoj je satelit nejbliži zemlji u toku meseca). Njegova suprotnost je apogej, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ali tačka u kojoj se Mesec najviše udaljava od zemlje. Kada se perigej i faza punog meseca poklope, nastaje super Mesec, romantičan fenomen koji ne treba propustiti.

(Earth sky)

Foto: Prinscreen ES/YouTube

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.