NAUKA POTVRDILA - ovo je NAJBOLJA POZA za spavanje, ako ​ne želite da vas bole vrat i leđa

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2022, 00:40

NAUKA POTVRDILA - ovo je NAJBOLJA POZA za spavanje, ako ​ne želite da vas bole vrat i leđa

Dobar san je pola zdravlja.

Idealno je izabrati madrac srednje tvrd do mekan, jer ublažava pritisak. Takođe, kod bolova u leđima dobro je staviti jastuk među kolena - to pomaže u poravnavanju kičme.

“Spavanje na boku je najidealniji položaj spavanja za one koji žele da smanje bolove u leđima, podupru kičmu i smanje refluks želudačne kiseline. To je najzdravija poza”, kazala je Narvan Amini, stručnjak za spavanje iz Velike Britanije, i dodala da je nagori >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mogući izbor spavanje na stomaku – taj položaj svakako treba izbegavati.

Otkrila je još jedan detalj – Spavanje na desnoj strani pomoći će vam da brže zaspite.

Njena koleginica dr. Dženet Kenedi dodala je da je dobra poza za kičmu i spavanje na leđima, ‘ali ta poza povećava šansu za hrkanje’. I ona se slaže da je spavanje na stomaku najgora varijanta jer stvara neugodan pritisak na vrat i leđa. Može pomoći stavljanje jastuka pod glavu, ali svejedno to nije poza u kojoj je poželjno spavati.

I ona je spavanje na boku izdvojila kao najbolju za dobar san, ali i kao idealnu protiv hrkanja.

“Tako su disajni kanali otvoreni pa je ovaj položaj najbolji izbor za ljude koji imaju apneju (zastoj disanja u snu) i one koji hrču”, pojasnila je".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.