NAJMOĆNIJA PRAVOSLAVNA MOLITVA: Evo kako se pravilno ispoveda vera i traži od Boga oproštaj grehova

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2022, 00:51

NAJMOĆNIJA PRAVOSLAVNA MOLITVA: Evo kako se pravilno ispoveda vera i traži od Boga oproštaj grehova

Postoji veliko mnoštvo raznih sekti i neprijatelja pravoslavlja koji neprestano nasrću na pravoslavne vernike i pokušavaju da na razne lukave načine unesu zabunu i pogrešno učenje

Danas u svetu postoji toliko sekti da ih za godinu dana ne bismo mogli samo nabrojati a kamoli izučiti sva njihova lažna učenja.

Da ne bi verski zastranili sveti oci su nam ostavili Simbol vere, kratko ali precizno iskazano pravoslavno ispovedanje vere. Zato je dobro naučiti Simbol >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vere napamet i kada se god molimo Bogu pročitati i Simbol vere tj. pravilno iskazati (ispovediti) našu veru.

Na Prvom i Drugom vaseljenskom saboru, u Nikeji (325) i Carigradu(381), Sveti Oci su boreći se protiv jeresi i lažnih učenja u hrišćanstvu, sastavili sažeto, pravilno, ispovedanje vere, zvano Simbol vere.

Na Nikejskom saboru napisano je 8 članova, a na Carigradskom saboru su dodata još 4 člana.

Danas se u Pravoslavnoj crkvi čita na svakoj liturgiji i prilikom krštenja.

Nikejsko-carigradski simbol vere glasi:

Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog

I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog; rođenog, a ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz Koga je sve postalo; Koji je radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve, i postao čovek;

I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i bio pogreben; I Koji je vaskrsao u treći dan, po Pismu;

I Koji se vazneo na nebesa i sedi sa desne strane Oca;

I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, Njegovom carstvu neće biti kraja.

I u Duha Svetoga, Gospoda, Životvornoga, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke.

U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.

Ispovedam jedno Krštenje za oproštenje grehova. Čekam vaskrsenje mrtvih.

I život budućega veka. Amin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.