Muzika usporava starenje

Izvor: BKTV News, 01.Mar.2014, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika usporava starenje

Muzika blagotvorno utiče na mozak, usporava proces starenja jer dobro utiče na pamćenje i motoriku, naveli su naučnici u nedavno objavljenoj studiji francuskog udruženja autora i kompozitora – Sacem.

„Muzika aktivira nekoliko moždanih regiona“, izjavio je profesor neuropsihologije Erve Platel i dodao da se dugo mislilo da muzičari imaju aktivan desni deo mozga, dok je levi deo za govor.
Platel je na osnovu skenera i magnetne rezonance napravio „moždanu kartografiju“ >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << muzičara i onih koji slušaju muziku. Naučnik je naveo da su obe hemisfere mozga aktivne u obe grupe, a kod muzičara je pronađena „hipertrofija (povećanje) moždanog regiona hipokampusa, koji igra ključnu ulogu u pamćenju“.
Hipokampus se nalazi i centralnom delu mozga i jedan je od retkih moždanih regiona koja proizvodi nove neurone tokom celog života.
„Muzika menja mozak jer može da poveća neke zone“, navodi se u studiji.
Izvor: Beta
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.