Momci koji su menjali istoriju muzike

Izvor: Blic, 06.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Momci koji su menjali istoriju muzike

Vest da će legendarni pank bend „Sex Pistols" svirati na ovogodišnjem „Egzitu", koji se od 10. do 13. jula održava u Novom Sadu, izazvala je ogromnu pažnju naše muzičke javnosti, jer ne dešava se svaki dan da u Srbiju dolaze grupe koje su menjale muzičku istoriju i uticale na brojne bendove koji danas vladaju svetskom scenom. „Pistolsi" su imali i ogroman socijalni značaj, pokrenuli su iz letargije englesku radničku klasu, a pank je kao odraz bunta uvek bio trn u oku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlastima... svuda u svetu.

Grupa „Sex Pistols" uvek je pratila put kojim se ređe ide. Iako su na sceni bili svega nekoliko godina, ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske muzike. Od sredine 1975. pa do početka 1978, kada su se faktički raspali, uspeli su da objave samo jedan album „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols" (oktobar 1977), ali i to im je bilo dovoljno.

- „Sex Pistols" su verovatno ključni bend pank pokreta koji je krajem sedamdesetih vratio u život rokenrol. Takođe, mnogi novi bendovi spominju „Pistolse" kao uzore, što dovoljno govori o njihovom značaju - kaže za „Blic" Srđan Gojković Gile, frontmen „Električnog orgazma".

Međutim, „Pistolsi" nisu bili samo grupa mladih muzičara, koji su želeli da pišu pesme za radničku klasu, bili su i majstori provokacije. Britanska javnost je 1976. bila šokirana ponašanjem članova benda koji su, za vreme gostovanja u popularnoj televizijskoj emisiji „Today", psovali... uživo, na televiziji! Džoni Roten i drugovi postali su zvezde.

- Ja sam verovatno prvi Srbin koji je uživo video Džonija Rotena. To je bilo 1976. u Londonu, pre nego što su „Pistolsi" postali poznati, i Roten je tada faktički bio niko i ništa, i muvao se po Čelsiju, a često je svraćao u butik „Sex" koji je držao Malkolm Meklaren, koji je kasnije postao menadžer benda - priča Petar Popović, novinar i rok kritičar.

Ali, ništa nije moglo da pripremi konzervativne Engleze za novi šok koji je usledio u maju 1977. kada su „Pistolsi" objavili legendarni singl „God Save the Queen". Nazvana po himni Velike Britanije, ova numera u kojoj se žestoko kritikuje kraljica Elizabeta Druga i njen način vladavine, izazvala je neviđeni haos u Engleskoj. Nekoliko meseci kasnije, „Sex Pistols" objavljuju svoj prvi, i jedini, studijski album „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols". Album je u mnogim anketama proglašen za jednu od najboljih ploča svih vremena, a ironijom sudbine, značaj muzike koju su pravili „Pistolsi" prepoznat je tek mnogo kasnije.

- Ima tu jedan zanimljiv podatak, naime, „Pistolsi" su prodali najmanje ploča u odnosu na uticaj koji su imali. Mnogo više albuma su prodavali „The Clash" i drugi pank bendovi, što je zaista nelogično. Međutim, socijalni uticaj koji su „Pistolsi" imali je ogroman, a značaj čitavog pank pokreta je bio veoma veliki - napominje Petar Popović.

Ostatak priče je poznat, u januaru 1978. Džoni Roten je nakon burne turneje po Americi napustio bend, a nakon što je Sid Višiz u februaru 1979. umro od predoziranja heroinom, priča o grupi „Sex Pistols" je završena, bar je tako izgledalo. Međutim, Džoni Roten, Stiv Džons, Pol Kuk i Glen Metlok, ponovo se okupljaju 1996, zatim 2002. i 2003. i ne stide se da priznaju da su i ove godine pronašli zajednički motiv - novac.

Naravno, to ne umanjuje njihov značaj, a brojni bendovi, kao što su „Green Day", „Oasis" i „The Offspring" priznaju da su „Pistolsi" uticali na njihovu muziku.

- Kada kažem pank, pomislim na „Sex Pistols", jer ne postoji bend koji je bio značajniji za razvoj pank muzike. To što su bili kratko na sceni, nimalo ne umanjuje njihov značaj. Vest da „Pistolsi" dolaze na „Egzit" je sjajna, jer će generacije koje su odrastale uz njihovu muziku konačno imati priliku da ih čuju uživo - kaže Petar Janjatović, rok kritičar.

Kada 13. jula uveče „Pistolsi" izađu na Mejn stejdž, uverićemo se da li je u pravu bio Bili Ajdol, prijatelj Džonija Rotena i ostalih članova „Pistolsa", koji je pre dve godine u intervjuu za „Blic" rekao: „Pank nije mrtav, samo čudno miriše"...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.