Manje sna – više kilograma

Izvor: Dzungla.org, 17.Maj.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje sna – više kilograma

Gubitak sna može loše da utiče na metabolizam i postepeno dovede do gojenja, pokazala je nedavno objavljena studija američkih naučnika.

Prema toj studiji, koja je u objavljena u Američkom kliničkom časopisu nutricionizma, nespavanje vodi ka dobijanju telesne težine - dolazi do veće potrebe za hranom i sporijeg sagorevanja kalorija.
'Rezultati studije su pokazali da samo jedna noć nespavanja može da smanji potrošnju energije kod čoveka, a da, s druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << strane, san utiče na njeno pravilno trošenje u organizmu“, rekao je vodja istraživanja Kristijan Benedikt sa švedskog Univerziteta 'Upsala“.
Studenti, njih 14, bili su podvrgnuti različitim uslovima - isprekidan san, nespavači i oni sa normalnim snom. Tokom nekoliko dana ispitivanja, redovno su im praćeni ishrana, šećer, hormoni i drugi metabolički indikatori.
Naučnici su otkrili da samo jedna neprespavana noć, za razliku od dobrog sna, može da uspori metabolizam i varenje hrane uspori za izmedju pet i 20 odsto.
Mladići su, takodje, imali visok šećer, grelin, hormon za stimulisanje gladi, i kotizol, hormon koji učestvuje u odgovoru organizma na stres.
Ranije sprovedena istraživanja su pokazala da su judi koji spavaju pet ili manje časova skloniji gojenju i bolestima poput dijabetesa tipa 2 - najprostranjenijeg oblika šećerne bolesti.
Ta istraživanja, medjutim, nisu pokazala da gubitak sna utiče na povećanje telesne mase.
Naučnici tvrde da faktori, poput načina života i dijete, takodje, mogu da vode povećanju telesne težine, pa čak, i gojaznosti.
Zbog svega navedenog organizacija 'Nešenel slip faundejšn“ preporučuje da odrasli svake noći spavaju izmadju sedam i deset sati.
(Izvor: B92, Tanjug)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.