Izvor: RTS, 23.Jan.2024, 10:13

Mлади који желе да живе и раде на селу од данас могу да конкуришу за доделу средстава за куповину кућа

Министарство за бригу о селу расписало је позив за три програма чији је циљ унапређење демографске слике у руралним крајевима. Од данас млади, који желе да живе и раде на селу, могу да конкуришу за бесповратних 10.000 евра у динарској противвредности за куповину сеоске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << куће са окућницом. Друга два конкурса тичу се куповине минибуса за превоз сеоског становништва - за организацију манифестације "Михољски сусрети села" и за њих могу да се пријаве локалне самоуправе до 22. фебруара.
Држава је за пживљавање села определила 670 милиона динара. Пола милијарде за сеоске куће. Министартво за бригу о селу расписало је позив за три програма чији је циљ унапређење демографске слике у руралним крајевима.
У претходна два циклуса интересовање је било велико а од данас млади који желе да живе и раде на селу, могу да конкуришу за бесповратних 10.000 евра у динарској противредности за куповину сеоске куће са окућницом.
Ово је трећи циклус доделе средстава за куповину празних сеоских кућа. За две и по године усељено је 2.650 празних кућа.
Право имају млађи од 45 година. Сами проналазе кућу у селу које сами одаберу а потом се обраћају се локалној самоуправи на којој се кућа налази. Са њиховим службеницима завршавају папирологију. Пријава траје до 1. новембра, односно до утрошка средстава.
Министар за бригу о селу Милан Кркобабић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а,  да је то лепа вест за грађане Србије, за оне млађе од 45 година.
"Искуство ми показује да нису у питању људи од 45, него да су готово сви млађи од 30 година. Конкурс стартује данас, средства су одвојена, пријаве чекамо“, рекао је Кркобабић. Реч је о 10.000 евра у динарској противвредности, сами бирају где ће купити своју сеоску кућу.
Све препуштено младим људима Министар Кркобабић каже да је програм интересантан зато што је све препуштено младим људима.
"Иду Србијом, гледају, знају да им је завичај, слушају комшијске приче, баце поглед преко плота, виде празну комшијску кућу, а он је стешњен са бабом, дедом, оцем и мајком, а није рецимо још ожењен. Нека нађе ту кућу у комшилуку, наставиће да ради земљу, на матичном имању, технички то све заврше, општина је ту“, напомиње Кркобабић.
Према његовим речима, Министарство, Влада Србије, локална самоуправа и ти млади људи су добитна комбинација.
"Широм Србије, слободно нека иду, нека траже, проналазе и нека мало погледају искуства ових људи који су већ добили. Иде та прича Србијом, шири се, број прегледа је огроман“, поручио је Кркобабић.
Највеће интересовање за Војводину, што и не чуди, будући да је тамо сеоска инфраструктура најразвијенија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.