Lemi Kilmister za Blic: Šljivovicu nikad više

Izvor: Blic, 21.Jun.2015, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lemi Kilmister za "Blic": Šljivovicu nikad više

Malo je ostalo istinskih muzičkih velikana poput frontmena sastava „Motorhed“. O svom autentičnom životu rok zvezde, muzici i nastupu na Egzitu (10. jul) ekskluzivno za „Blic“ govori Lemi Kilmister.

I danas se često u Srbiji spominje kako ste 70-ih bili u Beogradu sa svojim tadašnjim bendom i da je Tito izrazio želju da vas ugosti. Kakav je utisak ostavio na vas?

- Mislim da je to u stvari bilo negde šezdesetih godina. Ako se tačno sećam, svirali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo sa vojnim orkestrom, pa nas je Tito pozvao na večeru. Nismo uopšte razgovarali sa njim. Bio sam na drugoj strani stola i on nam se nije ni obratio.

U to vreme bili ste jedan od retkih stranih umetnika koji je hteo da dođe u komunističku zemlju. Da li vas politika uopšte zanima?

- U to vreme sam živeo u Los Anđelesu daleko od svega i jedine informacije koje sam imao dobijao sam preko vest. Nikada me u stvari nije ni zanimao Hladni rat i politika uopšte. Mislim da su političari lažovi i nikada nijednog nisam podržao!

Nastupaćete pred publikom Egzita. Hoćete li svirati neke od pesama sa predstojećeg albuma “Bad Magic”?

- Nažalost, nećemo svirati ništa novo. Samo što smo završili sa snimanjem, ništa nije ni izmiksovano do kraja, a mi smo već krenuli na turneju u maju. Nismo imali vremena ni da uvežbamo pesme. Mislim da ćemo se držati starih numera, malo da izrokamo hitove. Vrlo smo zadovoljni albumom, malo je drugačiji i mislim da će svaki fan pojedinačno morati da odluči da li mu se dopada ili ne.

Poslednji put u Beogradu ste bili 2002. Hoćete li ponovo probati naša pića, šljivovicu i rakiju?

- Ta pića su previše jaka, čak i za mene! Mislim da ću se držati onog što inače pijem.

U nekoliko navrata ste izjavljivali da ste bili ubeđeni da nećete prevaliti 30. Puno je onih koji su to mišljenje delili sa vama. Da li vas je to ikada opterećivalo ili ste zaista živeli život punim plućima?

- Nije to teret... Nikada nisam razmišljao o tome što sam rekao, i ko zna kojom prilikom je to bilo. Ne moram nikom ništa da dokazujem. Uživao sam u životu, i dalje uživam i da, mogu da kažem da sam živeo život punim plućima. Ali opet, još toliko toga je ispred mene.

Vidite li sebe kao legendu jer za ostale to jeste?

- Ne, jer su legende više od mene.

Kako ste odlučili da počnete da svirate bas gitaru?

- Hteo sam da budem gitarista samo zato što sam shvatio da sve devojke završe sa njima. To je bio glavni razlog zašto mi je to bio cilj. Ali onda je nekome zafalio basista i ja sam shvatio da je to instrument koji mi mnogo bolje leži i sa kojim sam se nekako sjedinio. I eto, evo nas!

„Motorhed“ su nekada smatrali najbržim i najglasnijim rokenrol bendom na svetu. Standardi u ovoj muzici su se u međuvremenu promenili, ali da li biste bend i dalje nazvali najglasnijim?

- Da. Uključi u struju i sviraj. To je oduvek bila namera, sve ostalo je došlo spontano. Nikada se nećemo zasititi glasne muzike.

Urbana legenda ili istina - Lemi iz „Motorheda“ je bio sa više od 1.000 žena?

- Ja sam džentlmen, nikad ne pričam okolo sa kim sam spavao. Ljudi mogu da misle šta god hoće.

Kratko ste bili i deo svite Džimija Hendriksa. Kako je to bilo?

- Seks, droga i rokenrol u pravom smislu te reči, do kraja!

Koji album „Motorheda“ vama najviše prija?

- „Ace od Spades“. To je album koji nas definiše.

Puno bendova tvrdi da je „Motorhed“ najviše uticao na njih. Ali koji mladi rok, metal ili pank bend biste vi izabrali da vam budu učenici?

- Iskreno, moram da kažem da ne slušam noviju muziku. Odlično se osećam slušajući svoje stare omiljene pesme, iznova i iznova. Od onih “nema šanse da to slušaš!”, to je Keri Andervud, a ona sigurno nije rokenrol.

Kako vidite velike promene u muzičkoj industriji, dokle će nas odvesti?

- Industrija se puno promenila, promenio se ceo svet u odnosu na to kada smo počeli. Internet je i raj i pakao. Muzika je odjednom toliko veštačka, ne držite njen produkt fizički u rukama, već daunloudujete po jednu pesmu, pa krenete dalje. Plašim se da niko nije stvarno zainteresovan da razvija svoj ukus nego se podvode za tim “hitovima”.

Šta nam spremate za Egzit?

- Egzit je želeo nas i mi smo želeli da dođemo - uvek se odlično provedemo u Srbiji i tako će biti i ovog puta. Imaćemo opak „Motorhed“ šou i nadamo se da će se i fanovima dopasti. Zaista se radujemo koncertu, naročito jer festival slavi jubilej. Samo nastavite pa ćete i vi dočekati 40 godina kao „Motorhed“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.