LEDMONTON Ovaj grada dobija klizalište dugo 11 kilometara, a ideja je originalna

Izvor: Blic, 26.Feb.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEDMONTON Ovaj grada dobija klizalište dugo 11 kilometara, a ideja je originalna

Sa prosečnom temperaturom od 12 stepeni Celzijusa ispod nule tokom zimskih meseci i sa sedam klizališta u gradskom vlasništvu, stanovnici kanadskog Edmontona naučili su da žive sa hladnoćom, pa čak i da uživaju u zimskim uslovima. Sada se u Edmontonu razmatra izgradnja staze za klizanje od 11 kilometara.

Za razliku od mnogih kanadskih i američkih gradova koji su zabranili sankanje zbog troškova odštete osobama koje su nastradale prilikom takvih aktivnosti na javnim površinama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gradskim većnicima Edmontona tako nešto ne pada na pamet.

Štaviše, oni ozbiljno razmišljaju o izgradnji staze za klizanje duge 11 kilometara.

Staza će se zvati "Frizvej" (Freezeway), a izgradnja prve, probne etape najavljena je za sledeću zimu, piše BBC.

Ideju za ovaj projekat dao je jedan gradski većnik krajem prošlog veka. "Zašto ne bismo otvorili hidrante, potopili ulice i omogućili ljudima da se klizaju cele zime?", šalio se tada Tuker Gomberg.

Student pejzažne arhitekture Metju Gibs odrastao je u Edmontonu i dugo razmišljao o tom, činilo se, suludom predlogu. Ideju je na kraju pretvorio u izvediv dizajn koji mu je doneo prvo mesto na takmičenju gradskih planera "Coldscapes" 2013. godine.

Proučavajući plan Edmontona za svoju doktorsku disertaciju, Gibs je otkrio dva stara pružna koridora koja vode do samog centra grada i koja se danas koriste isključivo kao staze za šetanje i trčanje.

- Shvatio sam da spajanjem ta dva koridora možemo dobiti jedinstvenu rutu dugu 11 kilometara po kojoj ljudi mogu klizati, bilo da idu na posao, u školu ili naprosto požele da odigraju hokejašku utakmicu - kaže Gibs.

Drugi kanadski gradovi, Otava i Vinipeg, koriste zaleđene reke koje protiču kroz grad kao klizališta tokom zime, ali bi "Frizvej" bio prva veštačka staza za klizanje te dužine.

- Mislili smo da će građani biti protiv ovog projekta, ali predlog iz dana u dan dobija sve veću podršku - kaže gradski većnik Skot Mekkin.

- Edmonton nikad nije iskoristio jedan od svojih najvećih prirodnih resursa - zimu - nastavlja Mekkin.

- Poput ostalih severnoameričkih gradova sa hladnom klimom pokušali smo da se borimo protiv zime. Čak su i naši hokejaški tereni zatvoreni u grejanim arenama - priča ovaj čovek.

Međutim, nisu baš svi previše zagrejani za ovu ideju, a među njima je i većnik Majk Nikel koji "Frizvej" naziva "najglupljom idejom koju je ikad čuo".

Najveća prepreka ovom projektu su ogromni troškovi. Vlasti Edmontona se nadaju kako će veći deo troškova pokriti društvenim finansiranjem ili korporativnim donacijama i veruju da je "Frizvej" projekat koji će probuditi dete u svim stanovnicima grada.

- Svi su ovde odrasli klizajući se. Klizanje, skijaško trčanje - to su stvari u kojima uživamo - tvrde zagovornici ovog projekta.

VIDEO > Ovako bi trebalo da izgleda projekat "Frizvej":

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.