Izvor: Blic, 14.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kralj za remont jahte plaća 100.000 evra

Kralj za remont jahte plaća 100.000 evra

U 'Jadransko brodogradilište' u Bijeloj, u Boki Kotorskoj, u ponedeljak je uplovila druga po veličini jahta na svetu 'Princ Abdul Azis', koja će biti remontovana. Remont jahte, koja je u vlasništvu saudijske kraljevske porodice, koštaće 100.000 evra, a brod čuva pojačano obezbeđenje.

- Jahta se nalazi na malom doku u brodogradilištu i na remontu će ostati osam dana. Prilikom radova biće izvršen tretman oplate, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << takođe biće remontovan i mašinski prostor, kao i kormilo i osovina kormila. Cena radova je 100.000 evra - izjavila je za 'Blic' Zdenka Lalatović, portparol 'Jadranskog brodogradilišta'.

Inače, jahta 'Princ Abdul Azis' je izazvala veliko interesovanje meštana, ali radoznalci mogu da joj se dive samo iz daleka, budući da se, prema rečima Lalatovićeve, oko jahte nalazi pojačano obezbeđenje i pristup je dozvoljen samo radnicima koji vrše remont. Međutim, ona nije mogla da precizira da li brod čuva saudijsko obezbeđenje ili crnogorska policija.

Inače, jahtu koja je izgrađena 1984. godine u Kopenhagenu u Danskoj naručio je pokojni kralj Saudijske Arabije Fahd, a sada je koristi njegov brat, kralj Abdulah. Jahta, čija je izgradnja koštala 184 miliona evra, duga je 147 metara, a sve do 1996. godine je bila najveća na svetu. Ali tada je primat preuzela jahta 'Dubai', duga 160 metara, čiji je vlasnik šeik Mohamed bin Rašid al Maktum, vladar Dubaija.

Jahta 'Princ Abdul Azis' ima 60 soba, zatvoreni i otvoreni bazen, kompletno opremljenu bolnicu, bioskop, saunu i teretanu. Jahta poseduje helidrom, ali je u Bijelu uplovila bez helikoptera na palubi. Takođe, na ovom luksuznom plovećem gradu sagrađena je i mini džamija, a na brodu je i garaža za nekoliko skupocenih automobila, budući da kralj Abdulah u svetskim lukama ne voli da koristi druge automobile. Na jahti se nalazi i ogromno kupatilo u koje može da stane čak 20 ljudi, a priča se da su na brodu, osim sistema za otkrivanje projektila, instalirana i četiri protivavionska projektila 'stinger'.

Na naše pitanje zašto je saudijski suveren izabrao baš Bijelu za remont svoje luksuzne jahte, Zdenka Lalatović je odgovorila da je kraljevska kuća poslala ponudu za remont, a u povratnoj ponudi brodogradilišta prihvatila je cenu radova, koja joj sasvim odgovara.

B. Ćetković - A. Novaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.