Kombinujte lepo i korisno: Evo koliko kalorija zaista sagorevate tokom seksa

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Jul.2023, 02:31

Kombinujte lepo i korisno: Evo koliko kalorija zaista sagorevate tokom seksa

AJ 15. jul 2023. 22:20

Foto: pekels.com/Natalьa Homeenko

Seks ponekad može da izgleda kao vežba, ali koliko kalorija zaista sagorevate ispod pokrivača? Prethodna istraživanja su zaključila da je seks jednak laganoj do umerenoj fizičkoj vežbi. Od tada je još nekoliko studija uspelo da utvrdi prosečnu količinu sagorenih kalorija tokom seksa – i to mnogo manje od tržišta ili odlaska u teretanu, piše Iahoo!
Koliko kalorija zapravo sagoreva >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << seks? Istraživanja su pokazala da muškarci tokom seksa sagore u proseku 101 kaloriju, odnosno oko 4,2 kalorije u minuti. U proseku, žene sagorevaju 69 kalorija tokom seksa, ili oko 3,2 kalorije u minuti. Ovo su rezultati male studije iz 2013. koja je upoređivala sagorevanje kalorija kod mladih, zdravih heteroseksualnih parova nakon 25 minuta seksa sa kretanjem na traci za trčanje od 30 minuta. Istraživači su otkrili da su tokom prosečne sesije seksualne aktivnosti – definisane kao predigra, snošaj i orgazam najmanje jednog partnera – muškarci sagoreli 101 kaloriju, a žene 69,1 kaloriju. Seks je sagoreo značajno manje kalorija nego kada su isti učesnici vežbali na traci za trčanje – gde su muškarci sagorevali 9,2 kalorija u minuti, a žene 7,1 kalorija u minuti – više nego dvostruko više od seksa.
„Postoji određena vrsta potrošnje energije tokom seksa, ali nije toliko velika“, kaže dr. Entoni Karelis, koautor studija i profesor Odseku za nauku o vežbama na Univerzitetu Kvebek, Montreal. Drugi pregled iz 2013. zaključio je slične rezultate – mužarac u svojim 30-im godinama može sagoreti samo 21 kaloriju tokom odnosa ako ima seks u trajanju od šest minuta. Pet do šest minuta je otprilike prosečno trajanje seksa – ne uključujući predgrupu. I, naravno, potrošnja kalorija je individualizovana, što znači da možete sagoreti malo više ili manje kalorija od ovih učesnika studija.
Kako sagoreti više kalorija tokom seksa? Prvo, da sklonimo ono što je očigledno sa puta: ko god da je na vrhu, verovatno radi najviše pokreta i verovatno će potrošiti više energije, što znači da će sagoreti više kalorija. Dakle, ako želite da sagorete još nekoliko kalorija tokom seksa, preuzmite kontrolu ili dozvolite da se vi i vaš partner smenjuju kako biste imali koristi. Znojenje je dobar pokazatelj da radite, kaže Karelis. Takođe možete produžiti seks u nadi da ćete sagoreti više kalorija, ali to je lakše reći nego učiniti. Što se tiče različitih pozicija, „ljudima bi bilo neverovatno teško da promeni pol na tako značajan način da bi to predstavljalo vežbanje“, kaže dr. Debi Herbenik, profesorka seksualnog i reproduktivnog zdravlja na Državnom univerzitetu Indije i autorka knjige „Vežbanje koregazma: Revolucionarna metoda za bolji seks kroz vežbanje“.
Herbenik dodaje da „postoje beskrajne seksualne pozicije i preporučuje da ljudi biraju one koje su udobne za njih i partnera, a ne za one koje će sagoreti pet ili 10 kalorija više. Međutim, ako želite da isprobate više seksualnih položaja i da uključite one koji zahtevaju više snage ili kardio treninga, možete pokušati sa stojećim položajima ili onima koji zahtevaju „fleksiju“. Savet dr. Herbenik takođe veruje da sama vežba može povećati učenje. Možete da vežbate sa svojim partnerom pre seksa, a zatim se fokusirate na jednostavno uživanje u seksu, izveštava on Veče.
Ne zaboravite na druge prednosti seksa Postoje brojne zdravstvene delatnosti seksa osim sagorevanja kalorija. Ako ste razočarani što seks ne sagoreva onoliko kalorija koliko ste nadali, uzmite u obzir da zdrav seksualni život može doneti mnogo više koristi vašem fizičkom i mentalnom zdravlju. Seks može smanjiti stres i anksioznost, podići raspoloženje i samopouzdanje, povećati libido, odnosno seksualni nagon, poboljšati san, ojačati karite imunitet, ublažiti bol, smanjiti rizik od raka prostate kod muškaraca, a mi dnaće kod žena.
Pratite Krsticu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.


Detaljnije

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.