Koliko ste zadovoljni koncertima u Srbiji?

Izvor: Radio 021, 03.Jan.2015, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko ste zadovoljni koncertima u Srbiji?

Predstavnici prestižnih koncertnih kuća ocenjuju da je kulturna scena u Srbiji opterećena izazovima, ali prožeta snalažljivim ljudima i entuzijazmom pojedinaca.

Ispred Avalon produkcije Sagor Mešković pita se koliko dugo kulturna scena može da opstane u ovom polu-aktivističkom režimu, dok se mediji, od čije podrške kultura zavisi kada već novca nema, u tržišnoj trci spuštaju do naših najnižih poriva. "Da ne bude zabune, ovo nije kritika upućena medijima, jer upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bi to bio samo još jedan izgovor kulturne scene, ponoviću - u pitanju su naši porivi, ne nečiji tamo, već od svih nas", kaže on.

"Iako su kulturne i kreativne industrije u svetu prepoznate kao jedne od vodećih izvora prihoda, kod nas su zapostavljene i marginalizovane", primećuje PR Kombank arene Danijela Rakić. Ona smatra da je suština problema složena i dodaje da odgovornosti za kulturnu inertnost ima ne samo u državnom uredjenju, već je i na strani svih kojima je kultura profesija kao i medija koji se sve više upravljaju trendom tabloidizacije u kome nema mesta za sadržaj koji ne donosi "senzacionalizam".

Rakić ističe da iz tog razloga treba odati posebno priznanje pojedincima koji praktično ni iz čega uspevaju da iznesu i predstave poprilično kvalitetne kulturne sadržaje. Međutim, Aleksandar Arežina iz promoterske kuće Long Play kaže da je osnovna bolest kulturne scene njena skoro potpuna zavisnost od državnog novca. "Kultura u Srbiji (juče, danas i sutra) je u suštini samo još jedna slabo plaćena, ali i samodovoljna, preglomazna i iskvarena državna služba", dodaje on.

Sagovornici su se složili da je 2014. obeležio veliki broj značajnih koncerata, a istakli su jedan od svega 20 koncerata spektakularne metal grupe Iron Maiden.

Mešković je izdvojio i gostovanje Beogradske filharmonije u njujorškom Karnegi holu i podsetio da su Srbiju posetile i kultne muzičke ličnosti kao što su Herbi Henkok i Morisi. "Domaćoj sceni su Kanda, Kodža i Nebojša doneli odličan album "Volja za noć", a u prvi plan zasluženo je izašao bend Artan Lili sa stihovima za jednu celu generaciju", kaže on.

On je istakao i Exit festival koji je imao veoma uspešno izdanje u kojem je svoju publiku odveo i na more, "te posle više godina ponovo uvećao broj stranih posetilaca, što je čist ekonomski rezultat za domaći turizam".

Rakić je istakla i svetske trendove, pa je podsetila da su Tejlor Svift i Ed Širan osvajali sve top liste slušanosti, da je vladarka muzičkog sveta Bjonse, kao i da je Nirvana ušla u "Rock and Roll Hall of Fame". Ona je ocenila da su tu bili i sjajni glasovi i pesme novih zvezda Sema Smita i Ariane Grande kao i besplatan download albuma U2.

"Na muzičkoj sceni u Srbiji smenjivali su se koncerti domaćih izvodjača zabavne i narodne muzike u Kombank Areni, od Vlade Georgieva, Dragane Mirković, Zorice Brunclik do Zdravka Čolića koji su privukli veliki broj posetilaca", podsetila je ona. Ipak ona dodaje da su zbog nepovoljne finansijske situacije u zemlji, strani izvođači uglavnom ostali van granica naše zemlje i regiona.

Ona smatra da su se koncerti svodili na "već viđene" izvođače, ali i su i pored toga, odlične nastupe pružili Tom Džons, Il Divo, Bili Ajdol, Iron Maiden. "Svakako će se 2014. pamtiti kao godina kada je Exit izašao na more, po povratku Plejboja i Kazne za uši, sjajnog 'Who See' albuma 'Nemam ti kad' i konačno dostupnu Youtube monetizaciju u Srbiji, otvaranje Deezer sajta za ceo region kao i pokretanje nove izdavačke kuće Lampshade Media koja našim bendovima pruža priliku za digitalnu distribuciju", rekla je Rakić.

Što se tiče onoga što predstoji u ovoj godini za sada su najavljeni: Toto na Kelemgdanu, Motorhead na Exitu, zatim One Republic i Eros Ramacoti u Kombank areni, dok Long Play najavljuje Masima Savića i Amiru Medunjanin u Sava centru, kao i S.A.R.S. u Hali sportova.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.