Koliko puta ste rekli ostavljen na cedilu, a niste znali da potpun izraz sadrži ovu gadost?

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2024, 12:29

Koliko puta ste rekli "ostavljen na cedilu", a niste znali da potpun izraz sadrži ovu gadost?

Prvobitni smisao bio je u poređenju...

Izraz ostati na cedilu, ili naći se na cedilu, u značenju "naći se u neprilici", "biti prevaren" i sl, deo je šire izreke.

Vuk Stefanović Karadžić zabeležio je u "Srpskim narodnim poslovicama" sledeće:

- Ostao kao brabonjak na cjedilu. Đe koja se ovca i koza pobrabonja u muzlici kad je muzu, pa kad se mlijeko procjedi, brabonjci ostanu na cjedilu. Mjesto brabonjak govori se i druga riječ. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Prvobitni smisao ovog izraza, bio je u poređenju: "ostati napušten i osramoćen, kao brabonjak na cedilu" (da umesto brabonjak ne napišemo ružniju reč).

Kasnije je izraz skraćen, pa se govori samo ostati na cedilu, u već rečenom značenju, koje je u "Rečniku Matice srpske" ilustrovano primerom iz dela Stevana Sremca: "i tako frajla Jula ostala na cedilu".

Pored ostati na cedilu, u našem jeziku postoji i izraz ostaviti koga na cedilu, sa značenjem: "izdati, izneveriti koga", "napustiti koga" i sl.

Tako se za izigrana čoveka, koji je ostavljen u teškoj situciji, kad mu je pomoć bila najpotrebnija, obično kaže da je "ostavljen na cedilu", istaknuto je u knjizi Milana Šipke "Zašto se kaže?"

Primera upotrebe ovog izraza ima mnogo, i u medijima i u običnom, svakodnevnom govoru. To nije ni čudno, jer pri današnjem stanju morala nije redak slučaj da nekoga na pravdi boga ostave na cedilu, ili da, sticajem okolnosti, sam, kao brabonjak, ostane na cedilu.

Srbija Danas/V.Janković

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.