Ko sina nazove Benito, dobija 1.500 evra

Izvor: RTS, 30.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko sina nazove Benito, dobija 1.500 evra

Ultradesničarska italijanska stranka "Društveni pokret - trobojni plamen" nudi 1.500 evra roditeljima koji nazovu decu po fašističkom diktatoru Benitu Musoliniju i njegovoj supruzi Rakeli.

Čelnici stranke, koji sebe smatraju naslednicima Musolinijevih fašista, pokrenuli su ovu inicijativu u pet sela u Bazilikati, siromašnoj pokrajini na jugu Italije, tvrdeći da žele da zaštite ova lepa imena od nestanka i kako bi podstakli natalitet.

"Benito i Rakele su lepa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imena i ja se nadam da će naša inicijativa uroditi plodom", izjavio je agenciji Rojters predstavnik stranke Vinćenco Mankuzi.

On je objasnio da će njegova stranka platiti troškove za nabavku odeće i hrane beba rođenih tokom 2009.

Benito i Rakele - imena koja Italijane podsećaju samo na jedno - bivšeg diktatora i njegovu ženu. Ali ljudi iz stranke tvrde da je izbor ovih imena sasvim "normalna stvar".

Iako ovi ultradesničari tvrde da njihov pokret nema fašističke ili rasističke elemente, članovi moraju imati barem jednog roditelja iz Italije.

Benito i Rakele

Benito Amilkare Andrea Musolini bio je fašistički lider, premijer Italije od 1922. do 1925, kada sebi daje titulu "Duče" ("Vođa" na italijanskom) i proglašava se diktatorom, preuzevši apsolutnu vlast.

Od 1936. godine njegov zvanični naziv bio je "Njegova ekselencija Benito Musolini, šef Vlade, Vođa fašizma i osnivač Imperije".

Poraz u Drugom svetskom ratu doveo je do njegovog pada sa vlasti 1943, kao i fašističkog režima.

Krajem aprila 1945, kada su se savezničke snage približavale Milanu, a Nemci povlačili iz Italije, Musolini i Klara Petači, njegova poslednja ljubavnica, uhvaćeni su od strane italijanskih partizana pri pokušaju da prebegnu u Švajcarsku, odakle su planirali da se avionom prebace do Španije.

Streljan je "po kratkom postupku" sutradan ujutru, 28. aprila 1945. u selu Dongo na jezeru Komo, kod mesta Đulino di Mecegra, zajedno sa Klarom Petači. Imao je 61 godinu.

Njegova druga supruga Rakele, rođena je u seljačkoj porodici Guidi, u mestu Predapio. Pre nego što su se venčali 1915, i sama mu je 5 godina bila ljubavnica. Rodila mu je petoro dece i svesno ignorisala brojne ljubavnice koje je kasnije imao.

Ostala je verna Musoliniju do samog kraja. Uhapsili su je partizani 1945. u Švajcarskoj, predali Amerikancima, a oni su je kao "bezopasnu udovicu" pustili nakon par meseci. Kasnije je vodila jedan restoran i sve do smrti primala državnu penziju. Umrla je 30. oktobra 1979. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.