Kako se odupreti bogatoj trpezi?

Izvor: Dzungla.org, 24.Dec.2011, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se odupreti bogatoj trpezi?

Žene za praznike unose mnogo više kalorija nego što je potrebno, ne zato što su gladne, već ne mogu da odole bogatoj trpezi. Zato imajte na umu nekoliko praktičnih saveta

Žene se, u proseku, tokom novogodišnjih praznika ugoje dva kilograma, jer tada dnevno unose 700 kalorija više nego što je potrebno za normalno funkcionisanje organizma. Na sam dan kada ispraćamo staru godinu ili na dan Božića, žena u organizam unese čak 3.000 kalorija. Ne čine to zato što su >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << gladne, već zato što ne mogu da odole bogatoj trpezi. Da se to ne bi dogodilo i tokom ovih novogodišnjih praznika, neka vam sledeće stvari budu na umu:
* Nemojte da jedete hranu koju ne volite naročito, već čuvajte mesto za onu koju obožavate i to ako je ikako moguće domaću, bez aditiva. Potrebno vam je, dakle, samo malo samokontrole. Tako ćete lako sutradan reći „ne“ i obilju hrane koja je preostala od novogodišnje noći i Božića i koja se samo smenjuje na vašem stolu. Naročito je važno da se oduprete grickalicama i kolačima koji su stalno na stolu. Jedite samo kada osetite da ste gladni.
* Ovo će vam možda zvučati smešno i besmisleno, ali kada sednete za novogodišnju trpezu, ako je ikako moguće, izborite se da to bude između dve vitke osobe. One će sipati manje hrane u tanjir, pa ćete nesvesno to činiti i vi. Ukoliko je to neizvodljivo, onda vam ne preostaje ništa drugo da sami sebi budete „kontrolor“ i barem izignorišete visokokaloričnu hranu koja vam je nadohvat ruke.
* Spremajući jela za svečanu trpezu, pokušajte da im dodate i od 100-150 grama žitarica od celog zrna jer su bogate vlaknima i prijaju crevima. Možete ih posuti po salati ili nekoliko dana ranije staviti u mleko, pa dodati kao prilog jelu.
(Izvor:Novosti)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.