Kako je jedna dadilja promenila fotografiju 20.veka

Izvor: KarikeMagazin.com, 08.Sep.2014, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je jedna dadilja promenila fotografiju 20.veka

Vivian Majer je ceo život bila dadilja. Ona je imala hobi koji je volela, ali nikom nije pokazivala svoje radove, što će se ispostaviti kao greška. Vivanin rad niko nije znao, a ona je umrla kao nepoznata. Međutim, nije dugo ostala nepoznata.
Vivian Majer slika autoportret

Džon Maluf, čovek koji se iz hobija bavio istorijskim predmetima, je na lokalnoj aukciji 2007. godine kupio nerazvijene negative za 380 američkih dolara. Kada je razvio negative Džon je doživeo veliko >> Pročitaj celu vest na sajtu KarikeMagazin.com << iznenađenje. Ovo nisu bile obične ulične fotografije iz 50-tih i 60-tih godina 20. veka. Ovo je bio pogled u dušu vremena, ljudi i velikog grada iz tog razdoblja. Vivian je bila toliko dobra u svom hobiju, da je možemo smatrati jednim od najvećih uličnih fotografa 20. veka.











Džon Maluf nije znao ko je autor fotografija, kada je kupio negative. Ubrzo je odlučio da nađe tog briljantnog umetnika. Pre nego što je uspeo da nađe ko je autor fotografija, otkrio je umrlicu u novinama 2009. godine u kojoj piše da se Vivian okliznula na led, udarila glavu i od posledica ovog pada preminula. U trenutku smrti imala je 83 godine.
Život ove misteriozne žene je zaslužio barem knjigu, ako ne i holivudski blokbaster. Vivian je umrla ne znajući da će njen rad obrnuti umetnički svet naglavačke. Njeni radovi su izlagani u galerijama u Londonu, Njujorku, Los Anđelesu, Oslu i Hamburgu. Kako život i rad ove sjajne umetnice ne bi opet bio izgubljen Džon Maluf je snimio dokumentarac o njoj, čiji trejler možete pogledati ispod.

Nastavak na KarikeMagazin.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KarikeMagazin.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KarikeMagazin.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.