Kako da ojačate vezu sa partnerom: Na šta morate obratiti pažnju

Izvor: Piplmetar.rs, 03.Avg.2023, 00:30

Kako da ojačate vezu sa partnerom: Na šta morate obratiti pažnju

Ako se pitate kako da ojačate vezu sa partnerom, za početak, treba da znate da izbegavanje diskusije o problemima, verovatno neće pomoći.
Kako prepoznati da je vreme da se nešto promeni u partnerskom odnosu? Ponekad nailazimo na jasne znakove koji signaliziraju da je potrebno nešto promeniti da bi se odnos poboljšao, ili spasio.
Kako da ojačate vezu sa partnerom: Pratite sledeće signale 1. Stalno se svađate zbog istih stvari Sto puta ste skrenuli partneru pažnju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << vam nešto smeta, ali se ništa nije promenilo. Ovo je signal da treba da se izdignete iznad problema i pažljivo pogledate kako tačno pokušavate da ga rešite. Očigledno je da, nastavljajući da radite isto iznova i iznova, ne samo da se nećete izvući iz ove situacije, već ćete se svakim novim zaokretom osećati sve nemoćnije pred njom. Ogorčenost i nezadovoljstvo će se samo akumulirati. A to vremenom može postati ozbiljan razlog za raskid. Pokušajte da analizirate probleme koji se ponavljaju i da razumete na koji način vi tome doprinosite.
Na primer, ako ste svaki put grdili partnera zbog prljavog posuđa, sada ga pohvalite zato što pere sudove. Ako ste ranije, nakon svađe, demonstrativno napuštali prostoriju, sada ostanite pored partnera i pokušajte da razgovarate o tome kako doći do kompromisa. Nažalost, nije uvek moguće samostalno sagledati cikluse u kojima se nalazimo i prekinuti ih. I u ovom slučaju, vredi potražiti pomoć psihoterapeuta koji je specijalista za partnerske odnose. Naročito ako ste u dugoj vezi.
2. Ne raspravljate o problemima i željama Naravno, direktno razgovaranje o svojim željama i problemima sa partnerom može biti zastrašujuće: uvek postoji šansa da ga uvredite, razočarate, naljutite. A to već može biti signal da se zabavljate s manimulatorom. Naučite da jasno izražavate svoje želje i iznosite probleme pred partnera. To se vežba. Samo polako i strpljivo.
3. Ne razumete šta se dešava između vas Ako u vašoj vezi nema jasnoće, a ima mnogo sumnji i strahova, to je jasan signal za uzbunu.  U svakom slučaju, nejasnoća je povezana sa promenama, koje vredi razumeti. Pokušajte da  shvatite šta se tačno dešava, šta vam se sviđa ili ne sviđa u tome, koje su zamke i šta se može učiniti da se situacija poboljša.
Ovde će pomoći samo stalna komunikacija. Često parovi izbegavaju takve razgovore kako se ne bi suočili sa novom bolnom informacijom ili neprijatnom istinom. Ali takav sudar je jedini način da se sve reši nabolje.
4. Ne privlačite jedno drugo Možete da živite zajedno, ali ponekad to više liči na kohabitaciju nego na intimnost. Više ste zainteresovani da radite bilo šta odvojeno i pre ćete odabrati druženje s prijateljima nego odlazak na večeru s partnerom.
Čak i ako zaista nemate pritužbi jedno na drugo, teško je nazvati takav format suživota pravim partnerskim odnosom. Možda se odnos bliži kraju, a vi se plašite da to priznate. Ili vam je teško da se previše približite drugoj osobi. Veze zaista mogu umreti ako jednostavno niste zainteresovani i ne osećate se dobro zajedno. Ali dešava se da je stvar u nedostatku ili višku intimnosti. Ti tačno znaš koji je slučaj tvoj.
Ako blizina nije dovoljna, onda morate smisliti kako to popraviti. Deljenje novih iskustava, upoznavanje i razgovor o temama o kojima obično ne pričate mogu pomoći. Ako ima previše intimnosti, potrebno je tražiti mogućnosti za distanciranje i stvaranje ličnog prostora. Lični hobiji, zasebni prijatelji i vaši sopstveni ciljevi pomoći će vam da ostanete na atraktivnoj udaljenosti.
Kako se odlučiti za promenu Sve ove situacije su dobar razlog da počnete da radite na odnosu. Psiholozi su decenijama pomagali parovima da se izbore sa ovim problemima. Oni su razvili bogat skup praksi i tehnika koje pomažu u rešavanju čak i veoma teških pitanja.
Razgovarajte češće ne samo o svakodnevnim poslovima, već i jedni o drugima, svojim snovima, željama, interesovanjima. Posećujte nova mesta, steknite nova zajednička iskustva i razgovarajte o tome. Zadržite svoj lični prostor, svoja interesovanja i lične prijatelje. Odvojite dane za sebe. Ne bežite od sukoba, naučite da o složenim stvarima razgovarate mirno i ljubazno. Više hvalite, a manje grdite. Naglasite koliko vam je partner važan. Uradite nešto lepo za partnera – bez razloga. Nasilna veza: Kako podržati blisku osobu koja je u nasilnoj vezi
fizkes/gettyimages.co.uk


Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.