Kafa od 8 od 9 ujutru? Ne, nikako!

Izvor: BKTV News, 11.Mar.2014, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kafa od 8 od 9 ujutru? Ne, nikako!

Ukoliko ste ranolanilac, može se pretpostaviti da živite zdravim ritmom – odlazite na spavanje ranije, verovatno jedete više obroka na vreme, verovatno i uspete da za sebe ’ukradete’ dnevnih sat vremena, nemate čestih i ’ničim izazvanih’ variranja u raspoloženju i, kako bi to lepo neki rekli, ’u dosluhu ste sa prirodom i prirodnim zakonima’.

Međutim, dosta je istraživanja potvrdilo da većina ranoranilaca i uživalaca u šolji kafe voli da ovaj kofeinski >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << užitak sebi priredi između 8 i 9 sati ujutru. Ova navika može prilično da naruši sve dobrobiti ranog ustajanja.
Jedan stručni časopis objavio je istraživanje koje potvrđuje da ljudsko telo najviše luči kortizola oko 8.30 ujutru. Ovo je hormon kojeg luči nadbubrežna žlezda, koji podiže nivo energije, zovu ga i ’hormon stresa’, odgovoran je za povećanje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi.
Pravi je ’doping’ za organizam. Kada na sve to dodate šolju kafe sa dobrom dozomkofeina, više se luči i kortizola i organizam lako dolazi u stanje anksioznosti.
Doktor  Stiven Miler kaže: “kada pijete kafu od 8 do 9 sati ujutru, pijete je u vreme kada je vaše telo prirodno hitro, brzo i oprezno zahvaljujući kortizolu. Biće vremena za kafu posle 9.30 pa do 11.30 kada nivo ovog hormona u krvi opada i kada ćete osetiti pun efekat kafe. Ako vam ujutru treba nešto toplo i osvežavajuće, popite čašu mlake vode sa limunom i medom, a kofein ostavite za kasnije.“

Izvor: BIZLife
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.