Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 09:29

Kaнцеларија за КиМ: Поражавајуће што је злочин у Ливадицама затворен случај

Поводом 23 године од како је на територији Косова и Метохије почињен један од најмонструознијих терористичких напада, у коме је погинуло 12 а повређено 43 Срба, Канцеларија за КиМ је саопштила да је поражавајуће то што је злочин у Ливадицама затворен случај. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Канцеларија за Косово и Метохију подсећа да су се у аутобусу Ниш експреса, који је пре 23 године дигнут у ваздух у Ливадицама, код Подујева, налазили расељени Срби који су у пратњи војника Кфора ишли у Грачаницу, да обележе Задушнице.
Међу 12 погинулих било је и двогодишње дете.
“Ни после више од две деценије за овај злочин нису одговарали ни непосредни извршиоци ни њихови налогодавци, што између осталог сведочи о потпуној неспособности и незаинтересованости привремених институција самоуправе у Приштини да се суоче са злоделима почињеним у име такозваног независног Косова, али и о пасивности међународне заједнице“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Истиче се да је поражавајућа чињеница да је овај случај затворен.
“А да је јединог осумњиченог, Фљорима Ејупија, који је у првостепеном поступку био осуђен на 40 година затвора, тзв. Врховни суд Косова ослободио 2009. године, услед недостатка доказа“, истиче се у саопштењу.
Канцеларија за КиМ подсећа да се злочин у Ливадицама десио у присуству међународних снага безбедности и да управо зато представља и пораз међународне заједнице на Косову и Метохији.
“Која се показала недораслом да осигура безбедност за Србе на КиМ, али и правду за све жртве. Подсећамо да се још увек не зна ко је убио српску децу у Гораждевцу, 14 жетелаца у Старом Грацком, породицу Столић у Обилићу, ко скоро свакодневно пали и руши српске куће и скрнави цркве и манастире на Космету...“, наводи се у саопштењу.
Истиче се да су Срби на КиМ и данас грађани другог реда и да су изложени разним видовима дискриминације, притисика и застрашивања – са циљем њиховог протеривања.
Од међународне заједнице и Приштине се тражи да поново отворе истраге свих злочина над српским народом и другим неалбанцима на Косову и Метохији.
“Јер док год то не буде учињено Косово и Метохија ће бити уточиште и сигурна зона за зликовце и терористе. А Влада Републике Србије никада неће престати да тражи правду за жртве овог и других монструозних злочина почињених широм покрајине“, наводи Канцеларија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.