Izvor: RTS, 01.Dec.2023, 09:01

Председник Вучић на Самиту лидера о климатским променама KОП28 у Дубаију

Председник Србије Александар Вучић учествује у Дубајиу на Самиту лидера о климатским променама KОП28. Пре отварања Самита, бројни састанци са светским званичницима.
Председник Александар Вучић указао је да се Самит одржава у сенци великих глобалних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сукоба и превирања, док изазови у очувању планете, као јединог дома за све нас, постају све већи. 
"Србија озбиљно приступа овим питањима и спремна је да допринесе свим иницијативама које за циљ имају ефикасну енергетску транзицију, већу и равномернију инклузивност у управљању климатским променама, као и одговорно поступање у употреби фосилних горива и емисији угљеника", навео је Вучић. 
Истакао је да Србија остаје привржена политици зелене агенде у коју ће додатно улагати, свесна да све оно што радимо данас, остаје као залог генерацијама које долазе.

Председника Вучића су дочекали домаћини овогодишњег Самита, шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан, председник Уједињених Арапских Емирата и генерални секретар Антонио Гутерес.
Пред церемонију отварања Самита лидера, Вучић се састао са председником Пољске Анџејом Дудом, министром спољних послова УАЕ шеиком Абдулом бин Заједом, краљем Бахреина Хамадом, председником Кипра Никосом Христодулидесом, председницом Мађарске Каталин Новак, као и са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом
"Време је за конкретне акције, јер морамо да делујемо брзо и ефикасно. Србија је увек спремна", написао је Вучић на Инстаграму buduchnostsrbijeav.

Вучић се састао и са председником Европског савета Шарлом Мишелом 
"Изузетно важан и добар разговор са Шарлом Мишелом. Разговарали смо о свим стратешким питањима од значаја за Србију и Европу. Уверен сам да ће Србија у годинама које су пред нама отворити врата пуноправног чланства у ЕУ", навео је Вучић на инстаграм налогу buduchnostsrbijeav.
Председник се састао и са председником Владе Индије Нарендром Модијем, са којим је разговарао о најважнијим темама и поновио позив да посети Србију.
Разговарао је и са директорком ММФ-а Кристалином Георгиевом, председницом Словеније Наташом Пирц Мусар и премијерком Данске Мете Фредериксен.

Ове године у Дубајиу се бележи рекордан број челника држава и влада, 170 учесника, што до сада ниједан KОП самит није имао.
Након доласка свих званица, уследиће свечана церемонија отварања Самита лидера и то говором председника УАЕ, шеика Бин Заједа. Потом ће се присутнима обратити и остали учесници, међу којима је и председник Вучић.
Скоро сви лидери света су у Дубаију, изузев америчког председника Џозефа Бајдена, председника Палестине Махмуда Абаса и папе Фрање, који је учешће отказао из здравствених разлога.
На маргинама Самита, Вучић ће имати и низ билатералних састанака са бројним високим званичничима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.