Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 23:45

Путин: Санкције против Kарлсона показале би право лице либералне диктатуре у САД

Руски председник Владимир Путин каже да би санкције против америчког новинара Такера Kарлсона након његове посете Русији показале право лице модерне либерално-демократске диктатуре у САД. Сматра да би за Русију било боље на председничким изборима у САД победи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Џозеф Бајден јер је, како истиче, "искуснији и предвидивији".
Владимир Путин је у интервјуу руском новинару Павелу Зарубину рекао да би санкције против Такера Карлскона биле пример либерално-демократске диктатуре.

"Са становишта да људи широм света схвате шта је модерна либерално-демократска диктатура, која је наводно представљена у данашњој владајућој класи Сједињених Америчких Држава, то би било лепо. Они би тада показали своје право лице“, рекао је Путин, одговарајући на питање о могућим санкцијама против Kарлсона.
Путин је истакао да данас није могуће водити директан дијалог са Западом и захвалио Kарлсону што је у томе посредовао.
„Ако данас, из неког разлога који има везе са њима, нисмо у могућности да водимо директан дијалог, онда би требало да будемо захвални господину Kарлсону што то можемо да урадимо преко њега као посредника“, рекао је Путин у интервјуу објављеном на Телеграм каналу Kремља, преносе РИА Новости.
Говорећи о претњи хапшењем Kарлсона после интервјуа са њим, Путин је оценио да би то било тужно, "али је новинар знао у шта се упушта".
"Из угла самог Kарлсона, ово би било тужно, не завидим му, али ово је његов избор. Он је знао шта ради", рекао је руски лидер.
Kоментаришући негативне оцене интервјуа са Kарлсоном на Западу, Путин је позитивно оценио чињеницу да западни лидери "гледају и слушају“ шта он говори.
Такође је напоменуо да није на њему да суди о садржају свог интервјуа са америчким новинаром, већ на гледаоцима и читаоцима.
"Није на мени да судим колико је то на крају било смислено. Гледаоци, слушаоци и, можда, читаоци, они морају сами да донесу закључак", рекао је Путин.
"Карлсон је 'опасна особа'" Према његовим речима, није имао прилику да води оштар дијалог током интервјуа са Kарлсоном оценивши да је амерички новинар "опасна особа“.
"Мислим да је Kарлсон опасна особа. Мислио сам да ће се понашати агресивно и постављати тешка питања. Не само да сам био среман за то, већ сам и прижељкивао, јер би ми то пружило прилику да одговорим на исти начин, што би, према мом мишљењу и дало одређену специфичност целом разговору", истакао је председник Русије и додао да је амерички новинар био изненађујуће стрпљив и да је "слушао причу" .
"Али он је одабрао другачију тактику. Неколико пута је покушао да ме прекине, али се ипак, за једног западног новинара, показао изненађујуће стрпљивим, слушао је моја дуга излагања, посебно она везане за историју, и није ми дао разлог да урадим оно за шта сам био спреман“, додао је Путин.
"За Русију боље да победи Бајден" Путин је оценио да америчка предизборна кампања узима маха и поприма акутне облике, као и да је за Руску Федерацију од могућих кандидата за председника САД - Џозефа Бајдена и Доналда Трамп, боље да председник буде Бајден јер је "искуснији и предвидивији".
"Бајден. Он је искуснија особа. Он је предвидив. Он је политичар јаке формације", рекао је Путин, пренеле су РИА Новости.
Према његовим речима, Европљани би желели да САД наставе да бесплатно обављају функције које су се развиле од формирања НАТО-а, док је бивши председник САД покушао да натера европске земље да повећају издатке за одбрану или плате Сједињеним Америчким Државама за "атомски кишобран" НАТО - а.
"Постоји само једна ствар, НАТО је инструмент америчке спољне политике. Али ако САД верују да им овај инструмент није потребан, то је њихов одлука", рекао је Путин.
Изјаве америчког државног секретара Ентонија Блинкена да је његов прадеда побегао из Русије 1904. године, Путин је рекао да Блинкен узалудно даје такве јавне изјаве, јер би то могло да га доведе до неуспеха.
"Ако погледате шта је рекао данашњи (амерички) државни секретар, много тога постаје јасно. На пример, све ово имамо у нашим архивама. Прадеда господина Блинкена је заправо напустио Руско царство, рођен је, негде у Полтавској губернији, а затим је живео и отишао из Kијева. Поставља се питање да ли господин Блинкен верује да је ово исконска руска територија?" рекао је Путин мислећи на Kијев и суседне територије.
Додао је да Блинкен у најмању руку, верује да 1904. године није постојала Украјина.
"Амерички државни секретар тврди да је његов прапрадеда отишао из Kијева у САД, што значи да тамо није било Украјине, јер тврди да је побегао из Русије. Очигледно је господин Блинкен наш човек. Узалуд је давати такве јавне изјаве. То може да доведе до неуспеха", истакао је руски лидер.
Током двочасовног интервјуа са Карлсоном објављеног у ноћи 9. фебруара, а који је имао више од 170 милиона прегледа на друштвеној мрежи Икс (Твитер) и више од десет милиона на Јутјубу, Путин је, између осталог, рекао да Русија неће напасти НАТО, посебно Пољску, Летонију и друге балтичке земље.
Истовремено, према његовим речима, страни политичари редовно плаше своје становништво претњама из Москве, скрећући пажњу са унутрашњих проблема.
Руски председник је такође приметио да су западне земље почеле да схватају да је стратешки пораз Русије у сукобу са Украјином немогућ, па треба да размишљају о даљим корацима, напомињући да је Москва спремна за дијалог.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.