Izvor: RTS, 20.Okt.2023, 17:17

Завршено припремно рочиште у парничном поступку против породице Kецмановић

У Вишем суду у Београду завршено је припремно рочиште пред почетак суђења у парничном поступку против породице Kецмановић, односно мајке, оца и дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар” убио девет вршњака и чувара и ранио још шест особа. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Пуномоћник тужилаца Огњен Божовић на почетку је истакао да се противи спајању овог парничног поступка са другим, као и захтеву тужених да се овај поступак прекине до правоснажног окончања кривичног поступка који се пред овим судом води против мајке и оца.

Божовић је предложио да се уради вештачење малолетног K.K. како би се утврдила његова способност расуђивања тог дана када је почињен масакр, као и вештачење његових родитеља, како би се утврдило да ли је реч о лошем васпитању.
Предложио је суду да се сви тужитељи у овом поступку саслушају, осим дечака који има пет година.
Такође, предложено је да се прибави здравствена документација K.K., електронски дневник из школе, његови изостанци из школе, као и да ли су му родитељи правдали часове и када није требало то да раде, а све на околности васпитања K.K.
Пуномоћница тужених Марина Ивеља суду је предложила да прекине овај поступак до окончања кривичног, јер, како је навела, оштећени у том поступку, а тужитељи у овом, су већ истакли имовинско-правни захтев, тражећи за сваку убијену особу по 100.000 евра. 
Ивеља је навела да оспоравају тужбу и тужбени захтев, док је предложила да установа коју суд изабере изврши вештачење способности расуђивања малолетног K.K. у време догађаја.
Предложила је и да се његови мајка и отац испитају током главне расправе.
Пуномоћница четврто тужене школе, Сања Гуњић предложила је такође да се прекине овај поступак, као и неколико сведока који ће причати о дану када је почињен масакр.
Почетак парничног поступка 28. децембра Судија је на крају изнела које су спорне ствари међу странкама и заказала почетак парничног поступка за 28. децембар, када је позвано 14 чланова породице убијених, односно, тужитељи да сведоче.
Тужбу је поднело укупно 27 тужилаца, односно чланова породице жртава масакра, а тужени су малолетник и његови мајка и отац.
Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица, или га евентуално одбија.
Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха, а против дечаковог оца, је у току и кривични поступак који је у фази истраге пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду.
Овом тужбом је затражена и новчана рента односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови - и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.
Суд је раније одредио, у односу на оца дечака, привремене мере забране располагања и отуђења имовине у кривичном поступку који се води против њега, а према мајци у парничном поступку.
У парничном поступку против дечакове мајке Виши суд у Београду донео је решење о привременој мери у односу на имовину у њеном власништву, односно да је блокирана за продају и изнајмљивање.
Више јавно тужилаштво у Београду је 10. октобра подигло оптужницу против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је, како се сумња, K.K. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран јер у тренутку масакра није навршио 14 година.
Виши суд је мајци након подизања оптужнице одредио меру забране прилажења и комуницирања са малолетним K.K.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.