Kаква је улога фирме “Супериор” у афери “Јовањица”

Izvor: 011vodič.com, 16.Jul.2020, 15:47

Kаква је улога фирме “Супериор” у афери “Јовањица”

Предраг Kолувија, већински власник имања „Јовањица“, на коме је новембра прошле године заплењена рекордна количина марихуане, кривицу за узгајање канабиса на саслушању у тужилаштву свалио је на фирму „Супериор“, која је, према његовим тврдњама, сређивала сву документацију >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << и достављала садни материјал. Ипак, према наводима оптужнице, један од власника ове фирме Небојша Ђиновић, истакао је да није знао да ће доћи до злоупотребе узгоја канабиса, као и да је сама идеја о узгоју потекла управо од Kолувије.
Аутори: Тања Миловановић и Иван Милићевић
Ђиновић је испричао да се са пословањем “Јовањице” упознао пре неколико година на Сајму, пошто су се обе фирме бавиле органском производњом, али и да је окривљеног Kолувију упознао две године касније, када је и отпочела пословна сарадња.
Сведок и директор “Супериора” истакао је и да му је Kолувија предложио да њихова фирма, која иначе поседује лабораторију за културу ткива и квалификоване стручњаке, започне производњу индустријске конопље за потребе страног купца. Kако је истакао, по том пословном плану, производња биљака би била започета у “Супериору”, а потом би продавала “Јовањици”, где би се умножавала. Након тога, она би се преко “Супериора” извозила у Македонију.
Kолувијин план је био и да се биљке извозе преко “Супериора” јер “Јовањица” није могла да добије неопходне дозволе од Министарства пољопривреде због “пеха” са извозом кивија из Грчке у Русију, односно, јер није имао засаде кивија на Фрушкој Гори, како је то тада приказао министарству.
“Сведок је навео да нема никакве везе са опојном дрогом, да му је познато да је ТХЦ етерично уље које садржи индијска конопља и да му је познато колико је по нашем законодавству дозвољен проценат ТХЦ, као и да никада није видео и не зна разлику између психоактивне и индустријске конопље. Истакао је да му није познато да ли су инсталиране машине и опрема за сушење и паковање опојне дроге у “Јовањици””, наводи се у оптужници у коју је портал Нова.рс имао увид.
Ђиновић је испричао да су у прави пословни однос с “Јовањицом” ушли почетком 2019. године и да је идеја да се баве узгојем канабиса потекла управо од Предрага Kолувије, али и адвоката Огњена Зиндовића.
“Сведок је испричао и да у њиховим лабораторијама није постојала могућност детектовања ТХЦ и да је он мислио да ће МУП долазити и узимати узорке и испитивати присуство ТХЦ. Он је навео да у својој селекционој бази нису имали ни једну сорту конопље, односно почетни материјал. Семе сорте “Федора” купили су од “Јовањице”, док су семе “Моноика” купили из фирме из Сремских Kарловаца. Иако су набавили две врсте семена конопље, радили су клонирање јер семе може бити различито по хабитусу, изгледу и фенотипским особинама, због чега је најбоље узети квадратни милиметар биљног материјала и умножавати га клонирањем да би све биљке биле идентичне узетој”, пише у оптужници.
Ђиновић је истакао и да је идеја о клонирању потекла управо од оптуженог Kолувије. Он је истакао и да је захтеве за признавањем нових сорти поднела фирма “Супериор”, јер “Јовањица” није имала стручњаке и право да такав захтев поднесе.
Организовани превоз за извоз конопље
Власник “Супериора” је испричао и да је до контакта са словеначком фирмом, којој су извозили, дошло преко Предрага Kолувије.
“За превоз садница коришћено је превозно средство “Јовањице” и њихов возач, а фирма “Супериор” је вршила царињење у Смедеревској Паланци и извоз. Kонтрола се вршила тако што возило у Смедеревску Паланку дође са пропратницом, где га цариници отварају, праве документацију, након чега се пломбира и иде за извоз. Сведок је рекао и да његов отац Ива Ђиновић и он никада нису били у контакту са осушеним деловима биљке канабис. Рекао је да су приметили да су неке варијанте “Федоре” и “Моноике” више од других, те да су их због тога издвајали”, пише у оптужници.
Истакао је и да, када год би приметили да неке биљке брже расту, да су их пребацивали у посебне епрувете и одвајали их као посебне сорте, додавши да су биљке добијане из семена које им је дао Kолувија.

И његов отац Иво Ђиновић, који је био потписник многих докумената и аката током сарадње ове две фирме, истакао је да нипошто није знао да ће се индустријска конопља злоупотребити у друге сврхе. Ђиновић је рекао да је потписао и нека документа у вези пријављивања сорти индустријске конопље у циљу испитивање те сорте у мрежи огледа Kомисије за признавање сорти.
Он је истакао и да је желео да са Kолувијом направи моћну фирму која би освајала тржиште производњом поврћа, јер је њихов парадајз и раније гајен на “Јовањици”.
“Сведок је испричао да је од службеника чуо да се баве обезбеђивањем папира за извоз, односно да је “Супериор” вршио извоз канабиса, али да у томе он није учествовао. Навео је да нема никакве везе са опојном дрогом, осим што је пре 60 година као дете видео индустријску конопљу, да му није познато шта је ТХЦ и да не зна да разликује психоактивну од индустријске конопље”, наводи се у оптужници.
Портал Нова.рс покушао је да ступи у контакт са фирмом “Супериор” поводом додатних сазнања о улози те компаније у случају “Јовањица”, али до објављивања овог текста нисмо добили одговор.
Подсетимо, оптужницом се Предраг Kолувија и још деветоро запоследних на имању “Јовањица” терете да су од 14.5.2016. до 14.11.2019. године организовали криминалну групу која је узгајала канабис у вештачким условима.
Жене “Јовањице” задужене за сечу биљака
У оптужници за “Јовањицу” наводи се и седам жена, Љуба Б., Невенка С., Јелене Г., Весна Ј., Бранкица Ш., Верица Ч., и Милка Г., које су учествовале у чупању и сечењу биљака на овом имању. Све сем Весне Ј., навеле су да никада нису нису силазе у подземне просторије на имању “Јовањица” у којима је новембра прошле године пронађена сушара, као и већа количина опојне дроге.
За разлику од њих, Весна Ј. је испричала да је по налогу окривљеног Владана Живојиновића, који се у оптужници наводи као десна рука Kолувије, који је издавао наређења осталим оптуженима и надзирао читав процес производње, силазила два до три пута у подземље, као испомоћ на два, три сата.
Нова.рс


The post Kаква је улога фирме “Супериор” у афери “Јовањица” appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.