Kон: Не искључујем увођење ванредног стања

Izvor: 011vodič.com, 12.Jul.2020, 15:43

Kон: Не искључујем увођење ванредног стања

Епидемиолошка ситуација је на ивици ванредне, а у случају Београда то значи да имамо око 2000 активно оболелих. Нема сумње да их има толико, можда чак и више, јер ми тренутно у главном граду имамо гору ситуацију него у априлу“, рекао је др Предраг Kон гостујући на ТВ Прва.
Др >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Предраг Kон је оценио да у актуелној епидемиолошкој ситуацији морају да се мењају системи надзора, поштосмо на ивици ванредне епидемиолошке ситуације, која за главни град значи 2000 активно оболелих у односу на број становника.
Др Kон, који је и директор Завода за јавно здравље Београда, рекао је за ТВ Прва да су термини за ПЦР тестирање на лични у тој институцији попуњени до краја месеца, као и да се на територији престонице дневно обави 1200 прегледа у ковид амбулантама.
Он, међутим, упозорава да се на резултате ПЦР тестирања понекад чека и дуже од пет дана.
“То отежава не само рад на спречавању и сузбијању заразе, већ и унос података и извештавање о епидемији”, нагласио је Kон.
На питање колико смо далеко од поновног увођења ванредних мера заштите или ванредног стања, Kон је одговорио да у неким ситуацијама једноставно нема другачијих мера на располагању, али да се он лично нада да за тиме неће бити потребе.
“Да ли ће то бити ванредно стање или ванредне мере, то тек треба размотрити, али и даље имамо повећање броја заражених, а чекамо на резултате мера попут обавезе ношења маски”, рекао је Kон.
Kон је такође оценио да ћемо се суочити са великим изазовом ако се “преклопе” сезоне грипа и активности коронавируса, који је већ једном изненадио епидемиологе и, насупрот њиховм очекивањима, остао активан и током лета.
“Ми и даље можемо да контролишемо ову ситуацију ако се сви потрудимо. Носите маске у затвореном простору, без размишљања о томе да ли треба или не, често перите руке, користите дезинфекциоина средстава и одржавајте дистанцу. Тако ћемо помоћи и правим херојима ове епидемије – здравственим радницима”, поручио је Kон.
SEEbiz
The post Kон: Не искључујем увођење ванредног стања appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.