Jutro uz kafu i kroasan

Izvor: 011vodič.com, 28.Feb.2021, 09:05

Jutro uz kafu i kroasan

Francusko Ministarstvo kulture ove nedelje će razmotriti zahtev jednog udruženja da se umeće življenja u bistroima uvrsti u nematerijalnu kulturnu baštinu te zemlje.
 Foto: ShutterStock
Udruženje o priznavanju bistroa kao deo kulturne baštine Francuske nastalo je pre tri godine, a predsednik Alen Fonten (Alain Fontaine) izjavio je za Frans pres da je bistro mesto druženja za šankom ujutro uz kafu i kroasan, u podne uz jelo dana, a teme su uobičajene od gundjanja zbog lošeg >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << vremena do kritike dnevne politike.
Međutim, umeće življenja u bistroima nalazi se u krizi zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata usred epidemije koronavirusa.
 Foto: ShutterStock

“U bistroima postoje rituali, poseban žargon, način na koji se zove konobar, naručuju piće i jelo”, rekao je Fonten i dodao da kada se jedan bistro zatvori u nekom manjem mestu, nestaje i duša tog mesta.

Fonten je uputio i video poruku predsedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) navodeći da su bistroi “društveno sidro za druženje, prijateljstvo i ljubav”.
U bistroima se okupljaju ljudi raznih profesija, uzrasta i religija, dok su piće i hrana daleko jeftiniji nego u klasičnim restoranima.



The post Jutro uz kafu i kroasan appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.