Jela sa paprikom

Izvor: Dzungla.org, 23.Sep.2013, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jela sa paprikom

STO grama sveže paprike sadrži: 20 kalorija, 0,86 g belančevina, 4,64 g ugljenih hidrata, 0,17 g masti, 1,7 g celuloze, 93,89 g vode, 0,06 g polinezasićenih masnih kiselina, 370 mkg vitamina A, 0,06 mg vitamina B1, 0,03 mg vitamina B2, 0,48 mg vitamina B3, 0,1 mg vitamina B5, 80,40 mg vitamina C, 0,37 mkg vitamina E, 7,4 mkg vitamina K, 10 mg kalcijuma, 0,07 mg bakra, 0,34 mg gvožđa, 10 mg magnezijuma, 20 mg fosfora, 175 mg kalijuma, 0,13 mg cinka, 0,12 mg mangana.PERUANSKA ZAKUSKAPOTREBNO >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << je: 2 crvene i jedna zelena paprika, kašika maslinovog ulja, 300 g piletine, 50 g pancete, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, konzerva pelato paradajza, 6 dl vode, pileća kocka za supu, 250 g pirinča, 2 kašike seckanog peršuna, so i biber po ukusu.Piletinu operite, osušite, posolite i pobiberite po ukusu. Maslinovo ulje zagrejte u dubokom tiganju ili šerpi i na njemu nekoliko minuta isprižite piletinu isečenu na kocke sa svih strana, zatim je izvadite iz ulja i odložite sa strane. U istom ulju propržite na kocke isečenu slaninu pancetu, crni i beli luk. Crvene i zelenu papriku isecite na kocke i dodajte luku, pa dinstajte 10-ak minuta, uz povremeno mešanje da omekšaju. Za to vreme skuvajte kocku za supu u 6 dl vode i dodajte paprikama zajedno sa pelato paradajzom. Sipajte pirinač i ubacite piletinu koju ste odložili sa strane. Poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 20 minuta da se meso i pirinač skuvaju, dodajte so i biber, ukoliko je potrebno. Na kraju začinite svežim peršunom i servirajte dok je toplo. U ovu zakusku možete da dodate i grašak ili kukuruz.VEGETARIJANSKA PAPRIKAZA 6 osoba potrebno je: 6 velikih paprika babura po mogućstvu različitih boja, 2 šolje pirinča, glavica crnog luka, 4 čena belog luka, velika tikvica, 150 g kukuruza šećerca, 2 kašike svežeg peršuna, 2 kašike seckanog neslanog kikirija, 300 g mocarela sira, 1/2 kašičice bibera, 2,5 dl supe od povrtne kocke i 3 kašike rendanog parmezana.Paprike operite i isecite pri vrhu, ali ostavite peteljke. Kašičicom pažljivo odstranite semenke, pa ih pomešajte u velikoj posudi sa pirinčem, kukuruzom, ispasiranom tikvicom, belim i crnim lukom, kikirikijem, parmezanom, peršunom, mocarelom i biberom. Smesu izdrobite viljuškom ili ispasirajte kratko, pa njome napunite paprike do vrha. Poklopite vrhom paprike, stavite ih u vatrostalnu činiju, prelijte supom od povrtne kocke i kuvajte na niskoj temperaturi 4-5 sati, jer su najukusnije kada se kuvaju polako.EGZOTIČNA SALATAPOTREBNO je: po jedna velika crvena i žuta paprika, 150 g crnog pasulja iz konzerve, glavica crvenog luka, sok od jedne limete, 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, 1/4 kašičice ljute paprike, 1/2 kašičice kumina, 1/4 kašičice soli i struk peršuna. Limetu dobro operite, izrendajte je i iscedite sok. Papriku isecite na trake i u velikoj posudi za salatu je pomešajte sa opranim pasuljem iz konzerve, crvenim lukom isečenim na kolutove, kuminom, ljutom paprikom, korom limete, solju i malsinovim uljem. Dobro promešajte i prelijte sokom od limuna, na kraju dodajte peršun i dobro ohladite pre serviranja.GURMANSKI AJVARPOTREBNO je: 5 kg crvene paprike, 2,5 kg patlidžana, 12 čenova belog luka, 2,5 kg mesnatog paradajza, 3 dl ulja, 2,5 dl vinskog sirćeta, 3 feferone, 40 g soli, 20 g suvih začina, 80 g šećera i 2 kašike peršuna.Paprike i patlidžane ispecite na roštilju ili u rerni, oljuštite ih, paprike očistite od semenki i sve isecite na šnite. Paradajz oljuštite i sameljite, a feferone sitno iseckajte kao i beli luk, pa pomešajte sa uljem, sirćetom, solju, šećerom i polovinom belog luka, kuvajte u velikoj šerpi na nižoj temperaturi dok se smesa ne zgusne, a zatim dodajte patlidžane, papriku i peršun, pa kuvajte još oko 40 minuta da se smesa sjedini, probajte da vidite da li je potrebno još soli ili sirćeta. Ajvar sipajte u čiste, zagrejane tegle, zatvorite ih i ostavite u toploj rerni ili zamotajte u krpe dok se potpuno ne ohlade. OpširnijeVečernje Novosti

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.