Izložba Marka Ubovića i Bojane Rajević

Izvor: Press, 25.Feb.2014, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Marka Ubovića i Bojane Rajević

U umetničkom radu Ubović se bavi promenljivošću sopstvenog sećanja, uticaja prošlosti na prihvatanje i razumevanje sadašnjosti, kao i mogućnošću uspostavljanja ličnog identiteta zasnovanog na pamćenju i sećanju.

U isto vreme Rajević u svom digitalnom video radu "Efemerni ambijenti" istražuje mogućnost integrisanja crteža u kompjuterski generisan virtuelni prostor.

Budući da je pamćenje subjektivno iskustvo, naše sećanje je promenljivo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << različito i ovom temom se bavi Ubović. Pamćenje nikada nije potpuno, jer ne predstavlja kopiju događaja već samo zapis o njima i zbog toga događaje iz sadašnjosti ne možemo uvek jasno da odvojimo od onih iz prošlosti.

Sećamo se onoga što smo upamtili, a šta ćemo upamtiti zavisi od toga ko smo, odnosno našeg prethodnog iskustva, znanja i potreba, navedeno je u saopštenju.

Na taj način pamćenje pomaže u uspostavljanju i razumevanju ličnih identiteta, dok sećanje na prethodne događaje predstavlja prirodan i neizbežan način na koji možemo da mislimo o svetu i analiziramo ga, objašnjava Ubović svoj rad.

Za razliku od njega, Rajević uvodi liniju u trodimenzionalni virtuelni prostor čime vodi posmatrača u ambijente u kojima crtež i linija bivaju obuhvaćeni konkretnim vremenskim tokom svojstvenom filmskoj umetnosti.

NJeni crteži, sa svojim već kinematičkim svojstvima, izloženi virtuelnoj kameri i dugim kadrovima sa sporim smenjivanjem prizora su sasvim novo kinematičko iskustvo koje se pruža u rasponu od crteža i filma do digitalne umetnosti, stoji u najavi izložbe.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.