Izbor selektora poslednja rupa…

Izvor: Dzungla.org, 16.Okt.2011, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor selektora poslednja rupa…

Predsednik FSS Tomislav Karadžić nije bio nikad u većoj dilemi oko nove kandidature i isto tako nikada bliži odluci da se ne takmiči za još jedan mandat

Srpska javnost licitira ko bi mogao da nasledi Vladimira Petrovića na klupi nacionalnog tima, a njegov izbor čeka proleće
DOMAĆI ili stranac, stariji ili mlađi, na duge ili kraće staze... Traje uveliko licitiranje oko novog selektora u srpskoj fudbalskoj javnosti, iako je više puta ponovljeno: novog stratega >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << reprezentacija će dobiti tek na proleće! Izbor prvog stručnjaka koji će da povede “orlove” u kvalifikacije za Svetsko prventstvo biće u stvari trešnja na šlagu novog rukovodstva koje će do tada biti izabrano u FSS.
Po redu poteza, vidi se da je pitanje novog selektora, kako to naš narod kaže, poslednja rupa na svirali. Uostalom, pred nastupajuće izbore u Savezu, jasno je da će mnogo više “rata” biti za sve druge funkcije, selektora će ionako ustoličiti pobednik.
Sve ono što je rekao za “Novosti” pre nekoliko dana, prvi čovek srpske “kuće fudbala”, Karadžić, ponovio je preko TV ekrana u petak veče:
- U novembru će Izvršni odbor zakazati Skupštinu FSS, koja će raspisati izbore. Smatram da bi izbori trebalo da se završe u januaru. Novo rukovodstvo će izabrati selektora i spremno dočekati start kvalifikacija za Mundijal - rekao je Karadžić.
Prema tome, Dragan Stojković, Ljubiša Tumbaković, Siniša Mihajlović, Milovan Rajevac, Vladimir Vermezović, pa čak Lotar Mateus, koji se sve češće pominje poslednjih dana, kandidati za novog stratega “orlova” postaće, dakle, tek na proleće.
Drugačije ne može, niti bi bilo logično, niti pošteno. Ukoliko u januaru FSS dobije novu vladu, bilo bi urnebesno da posle nekoliko dana smeni nekog prethodno postavljenog selektora, jer oni imaju druge, možda bolje kandidate.
Najveća enigma u ovom trenutku, a reklo bi se da to najviše intrigira javnost, je da li će se Karadžić ponovo kandidovati za predsednika FSS. Neuspehom u kvalifikacijama za EP njegova nemala opozicija dobila je jak adut pred izbore, jer je za samo tri meseca srpski fudbal na terenu doživeo totalni slom.
Sa druge strane, nije netačan argument Karadžića da nijedan predsednik od svih saveza u Evropi, nije smenjen ili podneo ostavku zato što se nacionalni tim njegove zemlje nije plasirao na EP.
Po svemu što se može čuti, predsednik FSS nije bio nikad u većoj dilemi oko nove kandidature i isto tako nikada bliži odluci da se ne takmiči za još jedan mandat.
Koliko je kandidata za selektora, toliko je imena koja promiču u javnosti na temu novog predsednika FSS. Najčešće se pominje, Branko Radujko iz “Telekoma”, demantovao je da ga ta funkcija interesuje. U mnoštvu imena ravnopravan je broj onih iz sfere fudbala i vansportskih ličnosti.
Razočaranje posle neuspeha polako bledi, dve “žrtve” su već pale (kapiten Stanković se oprostio od reprezentacije, selektor Petrović je raskinuo ugovor), tako da Superliga ostaje kao poslednja oaza ljubiteljima domaćeg fudbala. Možda su izbori šansa za novi početak.
IMAJU LI TRENERI PREDLOG?
JEDNU od glavnih uloga u izboru novog selektora trebalo bi, po slovu pravilnika, da ima Stručni odbor FSS. Međutim, izbori i pregovori sa poslednjih nekoliko stratega izazivali su samo slomove u ovom organu. Kada je Janković prošle godine izabran za kormilara mladih, ostavku na mesto u Stručnom savetu su podneli Đurđević, Milinković i Trbojević.
Samo godinu dana ranije, kada je na istu funkciju izabran Dujković, Stručni savet je podneo ostavku! Otišli su Stepanović, Đorđević, Bekvalac, Karasi, Kostić i Zoran Petrović. Isti organ je pre godinu dana napustio Savić, jer se protivio ostanku Antića na mestu selektora posle Mundijala.
POZIVI SA SVIH STRANA
IZGUBILA je Srbija malo na fudbalskom ugledu zbog neuspeha u kvalifikacijama, ali, izgleda, najviše u našim očima. Za reprezentacije širom sveta, “orlovi” su i dalje atraktivan rival. Čak pet ponuda za prijateljske mečeve za novembarski termin stiglo je na adresu FSS.
Najzanimljivije zvuči poziv iz Srednje Amerike, od Meksika i Hondurasa, koji bi dočekali Srbiju u datumima kada se u Evropi igra baraž (11. i 15. novembar).
Međutim, to u ovom trenutku zvuči kao najmanje realna varijanta.
Postoje i tri znatno bliže solucije, “orlove” bi rado videli za rivala i ugostili: Švedska, Mađarska i Luksemburg.
SVI SELEKTORI
Slobodan SANTRAČ 1994-1998.
Milan ŽIVADINOVIĆ 1998-1999.
Vujadin BOŠKOV 1999-2000.
Ilija PETKOVIĆ 2000-2001.
Milovan ĐORIĆ 2001-2001.
KOMISIJA 2001-2001.
Dejan SAVIĆEVIĆ 2001-2003.
Ilija PETKOVIĆ 2003-2006.
Havijer KLEMENTE 2006-2007.
Miroslav ĐUKIĆ 2008-2008.
Radomir ANTIĆ 2008-2010.
Vladimir PETROVIĆ 2010-2011.
( Izvor: Novosti )

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.