Istraživanje: Testove inteligencije na internetu rešavaju uglavnom korisnici niskog IQ-a

Izvor: Njuz.net, 02.Dec.2012, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Testove inteligencije na internetu rešavaju uglavnom korisnici niskog IQ-a

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeOni koji ne šalju SMS-ove se u stvari boje rezultata testa?

SREMSKA KAMENICA, 2. decembar 2012, (Njuz) – Preko 80 odsto testova inteligencije koji se reklamiraju na internetu rešili su, i platili da bi videli rešenja, korisnici čiji je koeficijent inteligencije niži od 90, odnosno ispodprosečan, pokazuje najnovije istraživanje koje je sproveo Institut za analizu web testova i anketa iz Sremske Kamenice.
Kako je saopštio taj institut, kod IQ testova čiji se rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << nakon rešavanja moraju platiti SMS porukom, uočljivo je da, što su odgovori kandidata lošiji, veća je verovatnoća da će on poslati SMS na kraju testianja.
- Postoji i obrnuta tendencija. Što je kandidat bolji prilikom odgovaranja, to je manja verovatnoća da će na kraju platiti da sazna rezultate testiranja. U grupi naših ispitanika koji su rešavali testove, 90 odsto onih koji su, kako smo kasnije utvrdili, bili uspešni u rešavanju testova, reagovali su rečima „Ma važi!“ kada bi saznali da treba da plate rezultate testa i demonstrativno su napuštali web stranicu sa IQ testovima – saopštio je istraživač Boban Medojević.
Kod onih koji su, pak, bili spremni da plate da bi videli rešenja testova, svega 20 procenata doseglo je prag od 90 poena, što ih je svrstalo u prosečno inteligentne, dok su svi ostali zabeležili rezultate koji hi svrstavaju ispodprosečno inteligentne osobe.
U firmi „Mensa u fullu“, koja se bavi izradom i plasiranjem onlajn IQ testova, nisu želeli da komentarišu rezultate itraživanja, ali su kratko konstatovali da „nisu glupi oni koji pošalju SMS da bi saznali rezultat, već da se oni koji to ne učine boje da saznaju rezultate“.
Nenad Milosavljević

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.