Intervju: HP 3PAR storage sistemi

Izvor: Dzungla.org, 03.Sep.2011, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervju: HP 3PAR storage sistemi

HP možda odustaje od WebOS-a i odvaja PC odeljenje u posebnu kompaniju, ali ono što je definitivno udarna tema koju HP trenutno gura svom snagom jesu Cloud rešenja koja nudi. Kako je svaki Cloud sistem vrlo kompleksna celina koju čini hardver, infrastruktura, softver i sistemi za podršku, HP je u jedinstvenoj poziciji da od početka do kraja pokrije sve te komponente i pruži zaista interesantan i zaokružen proizvod. U talasu inovacija koji zapljuskuju HP-ov Cloud arhipelag, integracija 3PAR >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << Storage rešenja je jedan od najnovijih načina da se ceo ovaj sistem optimizuje i učini bržim i racionalnijim.
HP je već veteran u svetu Cloud rešenja i mi smo već imali jedan intervju gde smo dobili neke informacije o njihovim planovima na evropskom tržištu, kao i o detaljima njihove Konvergentne Infrastrukture i 'Hybrid delivery' sistema koji omogućava razne nivoe izmeštanja operative u Cloud.
Ovaj put su glavna tema bili novi 3PAR sistemi za skladištenje podataka, koje je HP sada počeo da implementira u okviru svoje Cloud ponude, a koje je nasledio kupivši firmu 3PAR prošle godine. Napredni ASIC čip je zadužen za automatsko balansiranje opterećenja između pojedinačnih servera u grupi, kako bi pronašao optimalni balans između resursa na raspolaganju i opterećenja, a ceo sistem garantuje velike uštede i minimalnu količinu neiskorišćenih resursa.
Imali smo prilike da postavimo neka pitanja u vezi sa tom tehnologijom Gerhardu Keleru, HP-ovom menadžeru za marketing proizvoda u okviru Storage odeljenja za Evropu, Bliski Istok i Aziju.
Koje su glavne prednosti novog 3PAR sistema za skladištenje podataka u odnosu na tradicionalne sisteme, kao i u odnosu na prethodnu generaciju HP-ovih storage rešenja?
3PAR utility storage je vodeća tehnologija za IT-kao-Servis (IT-as-a-Service - IAAS) centre za skladištenje podataka, sa najboljom efikasnošću u svojoj klasi, najvećim nivoom višestrukih klijenata i autonomnim upravljanjem. Sa uvođenjem P10000 3PAR Storage System rešenja, kao i novog firmware-a za postojeće 3PAR platforme, mi ostajemo i dalje na vodećoj poziciji u ovoj sferi.
Novi HP P10000 3PAR Storage System (HP P10000) je prvi skladišni sistem koji omogućava klijentima da drže preko 50.000 virtualnih mašina, upotrebe preko 50% neiskorišćenog prostora i uproste migraciju podataka. Uključuje novi softver i hardver koji je dizajniran tako da poboljša performanse u situaciji kada postoje raznoliki zahtevi.
Pojednostavljeno upravljanje bez žrtvovanja performansi: HP 3PAR V-Class je moćan sistem za skladištenje podataka koji je namenjen kritičnim operacijama i prilagođava se raznim vrstama radnih opterećenja i sve to na jednom nizu diskova velikih performansi.
Neka ključna poboljšanja koje pruža HP-ov 3PAR ASIC čip četvrte generacije su:
• Povećanje performansi sa 50% većom gustinom portova, 2,6x većom propusnom moći i 1,5x većim kapacitetom za povezivanje i disk resursima u odnosu na prethodne 3PAR sisteme;
• Održavanje nivoa usluga za vreme servisiranja desetine hiljada virtuelnih mašina, novi dizajn softver i hardvera koji povećava performanse u situacijama raznolikog radnog opterećenja.
• Novi 'nano reclamation' sistem koji identifikuje i oslobađa skladišni prostor koji ostaje neiskorišćen usled operacija pisanja i brisanja podataka od strane aplikacija.;
• Poboljšanje efikasnosti koje omogućava jednom HP 3PAR V-Class sistemu sa 1,6 PB prostora da podrži zadatke koji zahtevaju 2,5 puta više prostora (4 PB) na konkurentskim sistemima.
Kao dodatak na sve ovo, HP je predstavio Storage Federation sistem. Storage federation je sposobnost da se podaci i opterećenje prebace između uparenih skladišta podataka bez ikakvog zastoja u radu i bez dodatnih slojeva upravljanja ili uređaja. 3PAR Peer Motion softver, koji je na raspolaganju za korišćenje na HP LeftHand i 3PAR Storage Systems rešenjima, prvo je rešenje za skladištenje podataka koje je predviđeno kako za mala i srednja preduzeća, tako i za velike poslovne sisteme. 3PAR Peer Motion softver smanjuje troškove i kompleksnost i postiže odlične rezultate u okruženjima sa više serverskih celina, prebacivanjem podataka i opterećenja na jeftinije resurse u okviru istog data centra ili između više njih koji su povezani dovoljno dobrom mrežnom infrastrukturom, a za sve to vreme održava dostupnost podataka, tako da rad aplikacija nije ni na koji način poremećen.

Peer Motion softver je optimizovan tako da može istom efikasnošću da podrži razne vrste zahteva. Da li to znači da on gubi na performansama u specifičnim zadacima time što je fokusiran na fleksibilnost?
Za razliku od virtualizacije skladišta podataka, federacija skladišta ne zahteva dodatni sloj da bi funkcionisala, pa tako ne dodaje nove troškove i ne komplikuje postojeću strukturu data centra. Federacija skladišta dozvoljava kretanje podataka između servera u grupi. Zahvaljujući četvrtoj generaciji ASIC čipova i mrežnoj arhitekturi, 3PAR ima jedinstevene sposobnosti da izađe na kraj sa raznim vrstama opterećenja, bez žrtvovanja performansi za kranjeg korisnika. Premo tome, korisnici ne bi trebalo da iskuse bilo kakvo usporenje dok se u pozadini odigrava migracija podataka između servera.

Kako je implementiran backup s obzirom na to da se toliko podataka stalno kreće po sistemu sve vreme? Takođe, kako su podaci obezbeđeni? Ako je jedan od servera u grupi pod napadom zloćudnog softvera ili je u kvaru, kako se cela mreža adaptira na tu situaciju?
Moderna zaštita podataka je dizajnirana na nivou data centra i uključuju zaštitu podataka na svim resursima u sklopu centra. Korišćenje federacije skladišta podataka ne menja ni na koji način mogućnost pravljenja rezervnih kopija podataka. Naprotiv, federacija skladišta smanjuje kompleksnost data centra i tako dozvoljava bolju kontrolu zaštite vaših podataka. Korišćenjem 3PAR snapshot tehnologije i tehnologije za replikaciju u kombinaciji sa HP-ovim moćnim StoreOnce sistemom za backup, korisnici mogu da očekuju odlične performanse prilikom procesa pravljenja rezervne kopije i vraćanja sačuvanih podataka.
Sigurnost u 3PAR okruženju je realizovana u okviru više-korisničkog sistema, gde se sistem brine o tome da podaci jednog klijenta nisu dostupni ni jednom drugom - pa je tako sistem istovremeno zaštićen i od bilo kakvog zloćudnog softvera. Sa 3PAR rešenjem možete kreirati virtuelni privatni servera koji će posedovati istu funkcionalnost i nivo sigurnosti kao i zaseban server.

Novi sistem balansiranja skladišnog prostora stvara mnogo manju količinu neupotrebljenih resursa od tradicionalnih sistema, što stvara uštedu. Koliki deo tog smanjenja troškova biva prenesen na korisnika?
Ušteda se može postići na više nivoa. Prvo, potrebno vam je mnogo manje kapaciteta uz 3PAR tehnologije (u proseku do 50% manje), što u startu smanjuje troškove. Drugo, pošto je upravljanje 3PAR sistemom uglavnom automatizovano, troškovi upravljanja i održavanja mogu biti manji do 90%.
Takođe, po Wikibon-u, dodatni troškovi migracije podataka mogu da porastu do 43% cene nabavke servera. Ova cena je značajno manja uz korišćenje HP Peer Motion-a.

Koliko duboko je vaš sistem integrisan sa VMware rešenjima i koje su prednosti koje će korisnici osetiti ako koriste vaš sistem integracije u odnosu na standardne VMware instalacije?
3PAR je odlična platforma za integraciju sa VMware-om, zahvaljujući svom fokusu na virtuelna okruženja. Sa 3PAR-om dobijate najbolju 'gustinu' virtuelnih mašina, kao i alate kao što su integrisani full snapshot, s obzirom na to da već podržava VAAI (vStorage APIs for Array Integration).
Pogotovo u VMware okruženjima, korisnici traže agilno storage okruženje koje omogućava brzo pružanje skladišnog prostora serveru, dok za to vreme skladišni sistem ni na koji način ne obara performanse i propusnu moć koji su na raspolaganju drugim korisnicima. Višekorisnička osnova 3PAR-a takođe pruža potpunu sigurnost korisnicima u VMware okruženju.
Od nove verzija 3PAR dodaje podršku za najnoviji vSphere 5 koja uključuje
Veću efikasnost: Automatizovani povraćaj prostora rezervisanog za virtuelne mačine
– Koristi industrijski standard T10 UNMAP i 3PAR-ov novi 16KB nano-reclamation sistem
Integrisano upravljanje: VMware vStorage API for Storage Awareness (VASA) podrška
– Pojednostavljuje administraciju i povećava fleksibilnost
• Mapiranje virtuelnih mašina na LUN-ove u okviru vCenter-a
• Prikaz svih događaja i upozorenja u okviru vCenter-a
Poboljšana integracija sistema za oporavak od havarija:
Momentalni oporavak aplikacija na određenu tačku u vremenu uz pomoć nove verzije HP 3PAR Recovery Manager 2.2 softvera za VMware vSphere 5
Automatski failover na alternativne sajtove i povratak na primarne sajtove uz HP Storage Replication Adapter za novi VMware Site Recovery Manager 5 i HP 3PAR remote Copy
Koji alati su na raspolaganju sistem administratorima za praćenje i upravljanje sistemima za skladištenje podataka?
3PAR management suite dolazi sa kompletnim setom alata za praćenje i upravljanje sistemom. Sposobnost 3PAR-a za autonomno samo-upravljanje je, pak, namerna, pa se tako smanjuje potreba za praćenjem i korigovanjem sistema. Autonomno samo-upravljanje obezbeđuje da sistem sam identifikuje potencijal za pobolšanje performansi i samostalno poboljšava efikasnost bez potrebe za intervencijom operatera.
Povrh toga, 3PAR podržava standardne API-je za upravljanje, kao što je SMI-S, a moguće je i povezati ga sa HP-ovim alatom za upravljanje resursima - Storage Essentials softverom. 3PAR platforma omogućava integraciju sa HP-ovim CloudSystem Matrix for Storage Provisioning and Management sistemom.
Koliko brzo možete povećati resurse koji su na raspolaganju korisniku, ako se kod njih javi nagla potreba za većom količinom skladišnog prostora i računarske snage?
Trebovanje dodatnog kapaciteta u 3PAR okruženju je vrlo lak zadatak i može se čak izvršiti u kod velikog broja korisnika simultano. Ovo pomaže u smanjenju operativnih troškova, ali i pruža agilnost koja je potrebna u dinamičnom okruženju.
Sa integracijom 3PAR-a u HP CloudSystem, mi takođe imamo mogućnost da pružimo automatsko trebovanje skladišnog prostora (kao i računarske snage sa serverske strane) u veoma automatizovanom cloud okruženju. Ova integracija je ključna za razvoj vodećih cloud rešenja.
( Izvor: Benchmark )

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.