
Izvor: Blic, 10.Nov.2015, 01:01 (ažurirano 02.Apr.2020.)
ISTRAŽIVANJE Tri čaše šampanjca sprečavaju Alchajmerovu bolest
Piti tri čaše šampanjca nedeljno je dobro za očuvanje kognitivnih sposobnosti i za sprečavanje Alchajmerove bolesti, tvrde britanski naučnici.
Nakon što su dokazali da pivo poboljšava seksulne performanse, istraživači sa Riding Univerziteta su sada ustanovili da šampanjac može da poboljša naše pamćenje.
U svojoj studiji, čije delove prenosi list Ivning standard, naučnici ističu da penušavo vino štiti memoriju zahvaljujući komponenti sadržanoj u dvema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrstama loze - pino noar i pino menje, koje se koriste u proizvodnji šampanjca.
Oni navode da su dobili "impresivne" rezultate na testovima koje su soproveli na pacovima, te da se nadaju da će uskoro moći to isto da postignu i sa starim osobama.
Piti do tri čaše šampanjca u toku jedne sedmice pomaže u zaustavljanju demencije i Alćajmerove bolesti, tvrde britanski stručnjaci.
- Ovo istraživanje je uzbudljivo jer po prvi put pokazuje da bi umereno konzumiranje šampanjca moglo da utiče na kognitivne funkcije kao što je pamćenje - izjavio je prof Džeremi Spenser za Dejli mejl.