I psi mogu da se prehlade, prepoznajte PRVE SIMPTOME!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Dec.2018, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I psi mogu da se prehlade, prepoznajte PRVE SIMPTOME!

Nemojte da čekate da se zakomplikuje!

Kijanje, curenje iz nosa, glavobolja, ponekad i groznica, klasični su simptomi prehlade kod ljudi, ali to nije isključivo bolest ljudi. Vrlo lako mogu da se prehlade i naši ljubimci.

Psi su više izloženi bakterijama i raznim mikroorganizmima od nas, pogotovo oni ljubimci koji provode više vremena na otvorenom.

Hladno i vlažno vreme, blato i stalne promene temperatura stavljaju imunološki sistem životinja na test. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Najčešći simptomi prehlade ljubimca su slični ljudskima: kašalj, kijanje, curenje iz nosa, neprirodan umor, lagano povišena temperatura.

Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima, koji mogu biti od obične prehlade, virusnih infekcija, migrirajućih glista pa sve do bolesti srca, zato treba biti oprezan prilikom davanja terapije psu.

Svakako najbolji savet je da posetite veterinara koji će reći da li je prehlada ili su potrebne dodatne analize ako posumnja u nešto drugo.

Ako se radi samo o prehladi, postoji nekoliko načina da pomognete svom ljubimcu.

Pre svega pojačajte mu imunitet, a ako pas živi na otvorenom, osigurajte mu neko toplo mesto u kući. Ako primetite da vam ljubimac ima upaljene sluznice, možete mu olakšati dečjim propolisom, a najbolju terapiju će vam prepisati veterinar da se ne bi razvile sekundarne infekcije i došlo do neželjenih komplikacija.

Pokušajte mu povećati unos tečnosti davanjem mlake supe ili jogurta (nikako iz frižidera, neka odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi). Kada vam je ljubimac bolestan, setite se da i njemu treba dodatna pažnja, baš kao i nama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.