I foke vole penušavu kupku

Izvor: Blic, 19.Jan.2015, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I foke vole penušavu kupku

Posle napornog dana, ništa ne prija kao kupka, to znaju i neke životinje.

Foke umeju da se opuste i uživaju u penušavoj kupki, kao i ljudi.

Doduše njima nisu potrebni ni kada ni sapuni.

Fotograf Ajmar Vajs slikao je sive foke na nemačkom ostrvu Helgoland kako se izležavaju u plićaku.

Foke su rešile da se odmore od lova, hranjenja i parenja i prepustile su se morskoj peni i zapljuskivanju talasa.

Sat vremena su se odmarale, a Vajs >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je to iskoristio i napravio sjajne fotografije.

“Parenje, donošenje mladunaca na svet, ishrana i lov su iscrpljujući za foke.

Neke se odmaraju na plaži, a neke u plitkoj vodi, zaista je izgledalo kao da uživaju u tome. Duvao je jak vetar. Fokusirao sam se na foke u vodi zbog tih ludih zapljuskivanja. Pena se ne ponaša kao čista voda, bilo je fascinantno. Taj efekat se ne vidi očima, ali je moguće zabeležiti ga kamerom. Nije lako dobiti takve fotografije, fotograf mora da bude strpljiv, ne bude svaki talas dovoljno snažan da stvori toliko mehurića”, ispričao je fotograf.

On je rekao da je Helgoland obavezno treba da posete ljubitelji životinja i fotografi prirode.

"Od sredine novembra do sredine januara se rađaju male sive foke. One su preslatke. Na većini ovih fotografija su ženke, koje su dosta manje od mužjaka i šarenije. Mladunci sisaju jedan mesec i tada ne mogu da plivaju, pa su ženke često u njihovoj blizini - na obali ili u plićaku", rekao je Vajs.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.