I NEBODERI IMAJU ROK TRAJANJA Evo koliko dugo će Beograđanka stajati uspravno

Izvor: Blic, 23.Maj.2015, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I NEBODERI IMAJU ROK TRAJANJA Evo koliko dugo će Beograđanka stajati uspravno

Neboderi mogu da traju i do 1000 godina ako nisu izloženi ekstremnim vremenskim nepogodama. Savremeni neboderi nisu ništa pouzdaniji od onih koji su nastali ranije, osim što se kod njih delimično tačno može proračunati vreme i način.

Vek nebodera određuje se po ugledu na mnoge faktore, kao što su oluje, zemljotresi i druge nepogode, čija učestalost najvećim delom zavisi od lokacije na kojoj je neboder sagrađen.

Na primer, na zapadnoj obali Amerike zgrade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se grade u odnosu na zemljotrese, dok se na istočnoj obali najviše računa vodi o olujama, uključujući i uragane.

Neboderi se grade tako da opstanu u slučaju nepogoda, ali u tom slučaju, tj. ako se nalaze na visokorizičnim teritorijama, njihov rok trajanja je do 50 godina. Do tog broja se došlo proračunavanjem da će do jakog zemljotresa, tornada ili uragana doći u proseku jednom u 50 godina.

Neboderi koji imaju tu sreću da ih ovakvi potresi zaobiđu mogu da traju i preko 500 godina, dok neke mogu da opstanu čak 1.000 godina.

Noviji neboderi nisu ništa trajniji od onih koji su izgrađeni ranije. Jedina razlika je to što se njihov krah može predvideti i što se može proračunati na koji način može da dođe do njega. Na taj način mogu se izbeći katastrofe.

Dakle, prema ovim proračunima, naša Beograđanka trebalo bi da stoji čvrsto bar 500 godina, u slučaju da se ne desi jači potres. Ona je izgrađena 1974. i za 40 godina nije iskusila snažan zemljotres. Ako tako bude i u budućnosti, može se očekivati da Beograđanka doživi i 26. vek, ako ne i onaj posle njega.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.