Hrvatske pevače zarada dovodi u Srbiju

Izvor: Dzungla.org, 19.Jul.2012, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatske pevače zarada dovodi u Srbiju

Srbija već godinama širokih ruku prihvata i promoviše zvezde iz Hrvatske. Pevači iz regiona za nastupe u Beogradu dobijaju od 20.000 do 50.000 evra
Oliver Dragojević ne želi da peva u Srbiji

DOK hrvatska javnost po ko zna koji put raspreda o tome da li je umesno da pevač iz Srbije peva u Zagrebu (ovog puta na tapetu je rok bend „Riblja čorba“ zbog navodnih nacionalnističkih izjava Bore Đorđevića), Srbija je odavno postala raj za hrvatske pevače. Istini za >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << volju, srpski pevači često pevaju u Hrvatskoj, ali dok njihove tamošnje kolege u Beogradu dobijaju medijsku podršku, hrvatski mediji su i dalje zatvoreni za većinu naših zvezda.
Iza masovnih nastupa hrvatskih zvezda, koji su do pre nekoliko godina tvrdili da neće kročiti u Srbiju, po svemu sudeći, stoji velika zarada. Kako za izvođače tako i za organizatore koji zadovoljno trljaju ruke. Nije tajna da se najpopularnijim pevačica iz regiona i te kako isplati pevanje u Beogradu, i da, kako se priča, za to dobiju od 20.000 do 50.000 evra po koncertu. Da novac nema veru i naciju, i da dobro dođe, pa makar bio zarađen i u Srbiji, potvrdio je i član benda „Kolonija“ Tomislav Jelić.
- Gledam na koncert kao na izvozni proizvod. Ako privreda i glumci mogu normalno da funkcionišu na relaciji Hrvatska-Srbija, ne vidim zašto ne bi mogla i muzika – poručio je Jelić, uoči koncerta u Beogradu.
Stranicu estradnog „zaceljivanja“ ratnih rana prva je okrenula Alka Vujica, koja je pevala u Beogradu za doček 2000. Njenom utabanom stazom krenuli su i grupa „Magazin“, Ivana Banfić, Dino Dvornik, a zatim su zvučnija imena hrvatske estrade kao horde gladnih skakavaca navalila da pevaju u Srbiji.
Sava centar je najokupiranija dvorana od strane izvođača „iz susedstva“, koji posle koncerta u njoj, svi odreda, izjavljuju da im je nastup u Beogradu jedan od najboljih u karijeri. Na sceni ove koncertne sale prodefilovali su i Boris Novković, Goran Karan, Josipa Lisac, Nina Badrić, Arsen Dedić, Petar Grašo i Darko Rundek. Većinu koncerata organizovala je beogradska koncertna agencija „Blu saund“, koja najviše sarađuje sa pevačima iz Hrvatske.
- Obično procenimo ko je od njih aktuelan u Srbiji, zatim im ponudimo saradnju – rekla nam je Maša Vučković iz „Blu saunda“.
- Organizacija koncerta iziskuje mnogo finansijskih sredstava, a budući da tamošnji pevači imaju fiksni honorar, jednostavnim matematičkim proračunom odlučujemo hoćemo li ostvariti zaradu i samim tim sklopiti dogovor.
Ipak, mali broj pevača iz regiona može da se pohvali velikim koncertom u „Beogradskoj areni“, u kojoj je 2008. „led probila“ grupa „Novi fosili“.

Zatim su u najvećoj hali na Balkanu pevali Severina, Toni Cetinski i „Parni valjak“ (dva puta), dok je rekord od tri koncerta zaredom oborio Dino Merlin.
- Pevači nikada nisu imali posebne zahteve – kaže Bojan Milićević, portparol ove agencije.

- Dolaze svojim automobilima, šetaju bez ikakve bojazni kroz grad i druže se sa ljudima.

Uostalom, Beograd je najotvoreniji i najtolerantniji grad u Evropi. Honorari variraju u odnosu na popularnost zvezde, ali iznosi su isti kao kod domaćih pevača.

U ovom poslu politika ne postoji, jer ako bi se slučajno umešala – od saradnje ne bi bilo ništa.

Trudimo se da uopšte ne razgovaramo o bolnim stvarima iz prošlosti.
Da reč daju, pa je pogaze, ili samo promene mišljenje, posle Tereze Kesovije, Dina Merlina i Josipe Lisac, dokazaće i „Prljavo kazalište“, čiji je koncert u Beogradu zakazan za 10. avgust, kada će na „Bir festu“, kako su najavili, otpevati „Ružu hrvatsku“.
DRAGOJEVIĆ I TOMPSON
MADA zna da je rado slušan u Srbiji, hrvatski muzičar Oliver Dragojević ostaje pri odluci koju je doneo u vreme rata – da nikada ne zapeva Beogradu.
- U Srbiji nikada više neću održati koncert, ali publika koja me voli može da dođe u Pulu ili Zagreb, i da uživa u mojim pesmama – rekao je početkom ove godine Dragojević. S druge strane, Marko Perković Tompson, koji se proslavio pevanjem ustaških pesama, poželeo je da nastupi u Srbiji, ali se plaši da nema dovoljno publike. Postavlja se pitanje šta bi Tompson pevao u Srbiji, budući da se na njegovim koncertima redovno mogu čuti pesme u kojima poziva na linč Srba.
(Izvor: Novosti)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.