Gonoreja sve otpornija na antibiotike

Izvor: Dzungla.org, 06.Maj.2011, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gonoreja sve otpornija na antibiotike

Gonoreja (triper), polno prenosiva bolest, postaje sve otpornija na antibiotike, upozorila je grupa američkih i britanskih naučnika.

Radi se o bolesti čiji su simptomi često nevidljivi, ali mogu izazvati neplodnost, kao i karlične bolove kod žena i oboljenja testisa kod muškaraca.
Još 2009. godine je oko četvrtina testiranih uzoraka gonoreje u SAD-u bila otporna na lekove koji se obično koriste u lečenju te bolesti kao što su penicilini, tetraciklini i >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << fluorohinoloni.
To stanje se međutim, kako se procenjuje, pogoršalo 2010. godine, jer se i novi lekovi protiv gonoreje pokazuju nedelotvornim.
Ukoliko se ne leči, gonoreja može da se proširi na krvotok i izazove smrt. Lekari zato ističu da je najefikasnija zaštita od polno prenosivih bolesti, kao i gonoreje, i dalje prezervativ.
(Izvor: Mondo, Tanjug)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.