Gojazni Englez ne može da usvoji dete

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojazni Englez ne može da usvoji dete

Bračnom paru iz Lidsa uskraćeno je pravo da usvoji dete, zbog toga što su vlasti procenile da bi težina supruga, koja iznosi 156 kilograma, mogla da ugrozi njegov život.

Vlasti Lidsa, grada na severu Engleske, odbijaju da 37-godišnjem Dejmijenu i 31-godišnjoj Šarloti Hol odobre da usvoje dete, sve dok on ne smrša.

Supružnici, koji su venčali pre 11 godina, ne mogu biološkim putem da postanu roditelji.

Dejmijen Hol, radnik "kol-centra", sa težinom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 156 kilograma ima BMI (Indeks telesne mase) 42. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, indeks koji prelazi 40 smatra se "morbidnom gojaznošću" koja uvećava rizik od preuranjene smrti.

Vlasti Lidsa navele su da Dejmijen treba da spusti težinu ispod indeksa 40 kako bi usvajanje bilo odobreno.

"Teško je smršati pod pritiskom. Nisam od onih koji ne ustaju sa kauča i ne tovim se svake noći brzom hranom", brani se gospodin Hol.

"Imam utisak da je u obzir uzeta samo moja težina, a ne sve one dobre stvari koje nas se tiču. Ne pijemo, ne pušimo i mogli bismo detetu da pružimo srećan i bezbedan dom", rekao je medijima Dejmijen, čija će težina ponovo biti izmerena za šest meseci.

Indeks telesne mase - BMI 

BMI (Indeks telesne mase) izračunava se deljenjem vaše težine u kilogramima sa vašom visinom u metrima. Rezultat koji dobijete ponovo podelite sa vašom visinom u metrima i to je konačna cifra. Ovo važi za oba pola. 

Ako ste dobili broj ispod 18,5, to znači da ste mršavi. Sa cifrom između 18,5 i 24,9, telesna težina vam je idealna za vašu visinu. Od 25 do 29,9, imate višak kilograma. Od 30 do 39,9 ste gojazni, a ako je preko 40, to znači da ste mnogo debeli. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.