Gligorić komponuje u 86. godini

Izvor: Blic, Beta, 28.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gligorić komponuje u 86. godini

Jedna od najvećih svetskih šahovskih legendi, velemajstor Svetozar Gligorić nedavno je napunio osamdeset i šest godina, ali je još uvek vitalan. Njegova velika strast u poslednjih par godina je muzika koju komponuje, a za jesen najavljuje čak i CD izdanje sa svojim pesmama.

- Napunio sam osamdeset i šest godina, sada sam već bolestan i star, ali se osećam dobro. I dalje se krećem i u svojoj kući, sviram klavir. Pre dve godine sam uzeo profesora muzike koji mi je davao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << časove harmonije. Naučio sam da koristim programe za snimanje muzike, tako da mogu da pravim svoje kompozicije - priča Gligorić i setno dodaje:

- Pre pet godina sam potpuno ostavio šah i više ga ne igram. Bavim se samo muzikom i vežbam po instrukcijama iz male knjižice „Tibetanske vežbe za produženje života”. To su vrlo delotvorne vežbe i zaista mi pomažu da se osećam dobro. Ono što me najviše interesuje je rad sa mladim muzičarima, čija imena ne želim da otkrijem, s kojima odlazim u studio gde oni snimaju moje kompozicije. Na jesen će biti veliko iznenađenje kada se pojavi CD sa mojim baladama i drugim pesmama modernog stila - kaže dobro raspoloženi Svetozar Gligorić koji je i svom komšiji, glumcu Ljubiši Samardžiću preporučio tibetanske vežbe.

- Povremeno sretnem Ljubišu u komšiluku. Obojica smo stariji ljudi, Ljubiša je zaposlen čovek i mnogo radi a znamo se godinama.

Karijera

Svetozar Gligorić je rođen u Beogradu 1923. a počeo je da igra šah sa trinaest godina. Godine 1947. osvojio je prvo mesto na prvenstvu Jugoslavije. Titulu velemajstora dobio je 1951. i sledećih dvadeset godina bio je među najboljim svetskim šahistima. Gligorić je bio jedan od retkih doživotnih prijatelja slavnog Roberta - Bobija Fišera.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.