Giljotina na aukciji

Izvor: Beta, 25.Mar.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Giljotina na aukciji

NANT, 25. marta 2014. (Beta-AFP) - Giljotina koja je korišćena u drugoj polovini 19. veka biće u četvrtak na aukcijskoj prodaji u francuskom gradu Nant, saopštili su u utorak organizatori aukcije.

Procenjeno je da je giljotina i dalje u funkciji i da će biti prodata za 50.000 do 60.000 evra, rekao je organizator aukcije Gzavije Diflo i dodao da je sprava napravljena od drveta, gvoždja, čelika i bakra.

"Teško je odrediti cenu prodaje jer je takav predmet veoma retko >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << na aukciji. Bilo bi lepo da giljotina ostane u zemlji i bude u nekom dvorcu koji ljudi posećuju", rekao je Diflo.

Prema njegovim rečima, giljotina potiče od jedne osobe čiji je deda kupio spravu početkom 20. veka.

"Giljotinu je koristila vojska. Ona se montirala i demontirala kako se vojska kretala", rekao je Diflo i dodao da je bila korišćena u drugoj polovini 19. veka, za vreme Drugog francuskoj carstva, čiji je vladar bio Napoleon III Bonaparta, rodjak Napoleona Bonaparte.

Giljotina je postala svetski poznata u periodu Francuske revolucije 1789. godine.

Poznate istorijske ličnosti koje su na taj način pogubljene su kralj Luj 16. i njegova supruga Marija-Antoaneta, Žorž Danton, Antoan Lavoazije i Maksimilijan Robespjer.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Giljotina na prodaju

Izvor: Radio 021, 25.Mar.2014

Giljotina koja je korišćena u drugoj polovini 19. veka biće u četvrtak na aukcijskoj prodaji u francuskom gradu Nant, saopštili su organizatori aukcije.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.