Gde je najbolje biti žena?

Izvor: BKTV News, 02.Okt.2012, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je najbolje biti žena?

U proteklih šest godina, u 85 odsto zemalja je poboljšan status žena a put do pune političke i ekonomske jednakosti i dalje je dug. Britanski list Independent napravio je izbor nekoliko mesta u kojima je iz nekog razloga dobro biti žena danas.
Najbolje mesto na svetu da se bude žena je Island koji ima najveću jednakost između muškaraca i žena, uzimajući u obzir politiku, obrazovanje, zapošljavanje. Najgora država za život žena je Jemen, a najopasniji je Avganistan.
Najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << mesto da se žena bavi politikom – Ruanda
Ruanda je jedina zemlja u kojoj žene čine većinu poslanika u parlamentu čak 45 od ukupno 80. U zemljama poput Saudijske Arabije, Jemena, Katara, Omana i Belize, apsolutno nema žena u parlamentu.
Najbolje mesto da žena vodi državu: Šri Lanka
Žene vode Šri Lanku već 23 godina. Više desetina zemalja, uključujući Španiju i Švedsku, nikada nisu imale ženu predsednika vlade.
Najbolje mesto po pismenosti žena Lesoto
Stopa pismenosti (95 odsto) kod žena u Lesotu značajno je veća nego kod muškaraca u toj zemlji – 83 odsto. Najgora situacija je u Etiopiji, gde samo 18 odsto žena zna da čita i piše, u poređenju sa 42 odsto muškaraca.
Najbolje mesto za žene na visokim funkcijama: Jamajka
Jamajka ima najveći procenat žena na visoko-kvalifikovanim radnim mestima. Na skoro 60 odsto rukovodećih i menadžerskih pozicija su žene. Na poslednjem mestu je Jemen gde žene zauzimaju samo dva odsto na ovim visokim pozicijama.
Najbolje mesto da se bude žena u umetnosti: Švedska
Švedski umetnički savet pokrenuo je inicijativu za unapređenje rodne ravnopravnosti u umetnosti. Filmski institut u ovoj zemlji propisao je da se novčana sredstava za film ravnomerno raspoređuju između muškaraca i žena a takođe postoje i određene kvote za žene u filmskoj produkciji.
Najbolje mesto da žene idu na univerzitet: Katar
Na jednog muškarca koji se upiše na fakultet u ovoj zemlji, dođe šest žena. Ostaje otvoreno pitanje da li je njihova investicija u obrazovanje dovela do integracije žena u privredu. Najgora zemlja je Čad, gde se tri puta više muškaraca upiše na fakultet.
Najbolje mesto za podizanje dece: Grčka
Grčka je najsigurnije mesto na svetu da se žena porodi, sa jednom u 31.800 rizik od umiranja u porođaju. Najgore mesto za rađanje bebe je najmlađa država na svetu – Južni Sudan jer u celoj zemlji ima samo 20 babica.
Najbolje mesto za žene novinarke – Karibi
Karibi su region sa najvećim udelom žena u TV, štampanom i radio novinarstvu – 45 odsto. Najgori region je Afrika, sa 30 odsto prijavljenih žena novinara. Prosek za evropske zemlje je oko 35 odsto.
Najbolje mesto za radnom snagom učešća: Burundi
Burundi u sub-saharskoj Africi zauzima prvo mesto u ovoj kategoriji jer je učešće žena u procentu radne snage visokih 92 odsto. Najgora zemlja je Pakistan, gde je radna snaga sastavljena od četiri puta više muškaraca nego žena.
Najbolje mesto za zaradu novca: Luksemburg
Luksemburg deli prvo mesto sa Norveškom po visini prihoda i jednakosti koju u oblasti ličnih prihoda imaju muškarci i žene. Najgora zemlja je Saudijska Arabija, gde žene zarađuju oko 7.000 dolara godišnje a muškarci 37.000.
Najbolje mesto za dug život: Japan
Žene u Japanu žive najduže – prosek je 87 godina čime “tuku” muškarce za sedam godina. Najkraći životni vek žena je u Lesotu (48), ali samo dve godine manje od muškaraca.
Najbolje mesto da bude dama dokolice: Danska
Žene u Danskoj imaju najviše vremena za dokolicu, provodeći 57 minuta dnevno na “neplaćenom” poslu više od muškaraca. Situacija je najgora u Meksiku gde pored redovnog posla, žena radi 4 sata i 21 minut više na neplaćenim poslovima nego muškarci.
Najbolje mesto da bude sportista: Amerika
Pet od deset najbolje plaćenih žena sportista 2011 bile su iz SAD. Najgora zemlja, je Saudijska Arabija, koja nikada nije poslala sportistkinju na Olimpijske igre a zabranila je devojkama da se bave sportom u državnim školama.
Najbolje mesto da se napusti muža: Guam
Ostrvo u Mikroneziji Guam ima najveću stopu razvoda na svetu, a Gvatemala najnižu.
Najbolje mesto za žene vozače: Indija
Nju Delhi je najbolje mesto za žene koje žele da se oprobiju u poslu u kojem inače dominiraju muškarci. Nevladine organizacije u prestonici Indije pokrenule su inicijativu da se obuče žene za rad u prvoj, isključivo ženskoj, taksi službi. Najgora zemlja je Saudijska Arabija koja je jedina zemlja na svetu koja zabranjuje ženama da voze.
Izvor: Agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.