Galerija Novembar - prvi rođendan

Izvor: Mondo, 12.Apr.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galerija Novembar - prvi rođendan

Prvi rođendan Galerija Novembar obeležila je izložbom "Ko se boji mraka još..." autorke Selene Vicković koja će biti otvorena do 26. maja.

Foto: Promo/Galerija Novembar/Zoran Petrović

Kroz simboliku igračaka, umetnica u svojim najnovijim delima predstavlja motive ljudskih sećanja i percepcije prošlosti.

Još od osamdesetih godina prošlog veka aktuelna na domaćoj, ali i francuskoj sceni, Selena Vicković tvrdi da se uprkos poželjnom boravku u inostranstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << umetnička zrelost danas može steći i u Srbiji:

"Moguće je, štaviše, ovde steći takvu zrelost pošto su uslovi, da tako kažem, malo 'žešći'. Sa druge strane, mislim da je dobro bilo gde otići čak i da nisu takvi uslovi kakvi jesu, da se bude malo tamo, malo ovde. Ja bih najviše volela da mogu u životu dve godine da živim na jednom pa na drugom pa na trećem mestu, i mislim da je dobar svaki takav odlazak i pokušaj da čovek negde drugde živi i bori se".

Galerija Novembar je svojih prvih godinu dana iskorisitla kako bi predstavila umetnike koji su otišli iz Srbije i postigli značajne uspehe na svetskoj sceni. U Galeriji Novembar samostalne izložbe imali su, između ostalih, Selma Selman, Vuk Vidor, Ivan Grubanov, Ivana Bašić, Ana Milenković.

Umetnička direktorka galerije i kustos Maja Kolarić objašnjava da se trude da izaberu umetnike koji na pravi način komuniciraju o trenutnom stanju u društvu.

"Trudimo se da pokažemo ono što imamo najbolje, kroz godinu dana rada galerije su prošla imena koja su trenutno možda i najznačajnija imena naše umetničke scene… Primetili smo i da smo jako interesantni najmlađima, deci, koja slobodno ulaze u Galeriju, ponekad i sa roditeljima. Shvatili smo da je jako bitno da se bavimo i decom i razvijamo određene kulturne navike kod dece jer su ona naša buduća publika. Imamo kreativne radionice koje jednom mesečno organizujemo, i nazvali smo ih 'porodičnim danima', jer pozivamo i decu i roditelje da nam se pridruže„ ističe Maja Kolarić.

Izložba Selene Vicković "Ko se boji mraka još..." traje do 26. maja, posle koje je planirana samostalna izložba Tadije Janičića.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.