GEJMER (31) POLOMIO VRAT TOKOM VIDEO IGRE! Evo kako se desila ova NEOBIČNA NEZGODA...

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2022, 15:13

GEJMER (31) POLOMIO VRAT TOKOM VIDEO IGRE! Evo kako se desila ova NEOBIČNA NEZGODA...

Video igre su ogroman izvor zabave i sve više ljudi okreće se virtuelnom načinu provođenja slobodnog vremena.

Za mlade je to već poznato, ali odraslih, pa i zrelijih gejmera sve je više, a kompanije koje proizvode igračke konzole i videoigre beleže ogromne dobitke.

Iako postoje i za zdravlje nepovoljni elementi takvog načina života, fizičke povrede nisu uobičajene.

Međutim, jednom mladom Nemcu dogodila se upravo takva vrsta nezgode, kako piše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "Njujork post". Tridesetjednogodišnji gejmer slomio je vrat dok je nosio naočare za virtuelnu realnost, poznate kao VR naočare.

Rendgenski snimci kasnije su otkrili da je muškarac slomio vratni pršljen C7 - koji se nalazi blizu baze vrata iznad ramena. Lekari tvrde da su "ponavljajući" pokreti mladića doveli do oštećenja vrata - pre nego što je deo kosti konačno pukao.

Stručnjaci iz bolnice Univerziteta u Lajpcigu, koji su lečili igrača, veruju da je to prva dokumentovana fraktura vrata na svetu povezana s VR naočarama. Istraživači kažu da je povreda nepoznatog muškarca podsećala na one koje su viđene kod trkača i vojnika, kao što je detaljno opisano u medicinskom časopisu.

Dr David Baur, specijalista za ortopediju i traumatologiju u bolnici u kojoj je muškarac lečen, rekao je da je povreda podsećala na "prelom gline". Ovaj prelom je ime dobio po povredama zabeleženim kod rudara gline u Australiji 1940-ih. Radnici su povređeni zato što su lopatama materijal preko ramena brzo izbacivali iz rudarskih jama.

Ova povreda zabeležena je i kod profesionalnih sportista poput odbojkaša i jahača.

- Budući da je pacijent mnogo sati nedeljno igrao VR igrice s uređajima u rukama i na glavi, zaključujemo da su pokreti koji se ponavljaju i intenzivne navike igranja mogli dovesti do frakture od umora - rekao je dr Baur.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.