Film o nestalim bebama: Razumeli su moju bol

Izvor: Mondo, 01.Mar.2019, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film o nestalim bebama: "Razumeli su moju bol"

Bili smo na premijeri srpskog filma "Šavovi" o nestalim bebama i imali prilike da razgovaramo sa ženom koja je bila inspiracija za ovu priču.

Srpski film "Šavovi" osvojio je nagradu Europa Cinemas Label u Berlinu kao najbolji evropski film u programu Panorama, a domaća publika sada ima prilike da ga pogleda u okviru FEST-a.

Film sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svedočenjima stotina >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svedočanstvom krojačice Drinke Radonjić iz Beograda, koja već skoro dve decenije traga za svojim "umrlim sinom".

Ona se bori protiv bolničke administracije i lekara, policije, sudova i opštinskih funkcionera kako bi dobila ispravnu umrlicu koja bi pružila dokaz gde joj je dete sahranjeno. Nepunih dvadeset godina kasnije, ona veruje da je pronašla svog sina u naselju u predgrađu Beograda.

Večeras na premijeri filma u Kombank Dvorani, reditelj, glumačka ekipa i žena po kojoj je priča urađena, prošetali su crvenim tepihom.

"Ovaj film mi je nagrada za sav onaj trud koji sam uložila svih ovih nepunih 18 godina - ako ništa drugo. Nisam ništa što se tiče države uradila, ako su oni bili nemi, ovi su razumeli mene, moj bol, moju dušu", istakla je Drinka za MONDO, koju u filmu tumači glumica Snežana Bogdanović.

"Mi kad smo se srele, kao da samo se poznavale sto godina. Kao da smo se ceo život družile, razumele smo se potpuno", istakla je Drinka u vezi sa odnosom koji je uspostavila sa glumicom i dodala da se nada da ovaj film može makar nešto da promeni:

"Ja se nadam da će to još do nečijeg mozga doći osim do ove ekipe koja je uložimo mnogo truda da snimi ovaj film."

Srpski film o nestalim bebama nagrađen u Berlinu VIDEO

Reditelj "Šavova" Miroslav Terzić smatra da je važno da ovaj film makar stavi "na mapu" temu poput ove.

"Neka počne da se priča, to je meni dosta važno. Sve ostalo, ovaj film je jedan umetnički prikaz nečega što je strašno, ali mislim da će film bar da stavi u žižu interesovanja taj momenat", istakao je on za naš portal.

Srpski glumac nagrađen, Betmen mu aplaudirao!

Pored brojnih poznatih koji su došli da pogledaju film i podrže kolege, u publici se našla i pevačica benda Lollobrigida, Ida Prester, koja je bila uz ekipu filma tokom snimanja.

"Mislim da će tu biti puno suza od svih roditelja koji će biti večeras ovde. Jako me zanima kako je tema odrađena, čula sam da je film težak i dramatičan. Mišu Terzića znam, on mi je prijatelj i proživljavali smo s njim svakakve drame i pre Berlina. Užasno se veselim što je napokon dobio nagradu i zasluženo priznanje", zaključila je ona.



Izvor: YouTube/MCF

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.