Evo zašto treba psu da dopustite da u šetnji NJUŠI KOLIKO ŽELI

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2023, 18:47

Evo zašto treba psu da dopustite da u šetnji NJUŠI KOLIKO ŽELI

Ovo treba znati!

Vlasnici bi trebalo psima da dozvole njuškanje koliko god da oni žele, a ne da ih vuku i da im uskraćuju, rekla je stručnjakinja za pse Zoi Belšav.

U sklopu svog govora na kongresu BSAVA 2023, ona je objasnila da vlasnici šetnju često doživljavaju isključivo kao rutinu održavanja psa u fizičkoj formi, dok ona zapravo ima vitalnu ulogu u mentalnoj stimulaciji.

- Neki psi, posebno stariji, hodaju sa manje energije i kraće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vreme i radije se polako vuku te istražuju mirise oko sebe. To bi vlasnici trebalo da prihvatite, čak i ako im je to dosadno i frustrirajuće - upozorila je.

Njuškanje je jako, jako važno

Prema veterinarki, kako psi stare tako postaju sve motivisaniji da njuškaju.

- Ako imate na raspolaganju 10 minuta za šetnju i pas pređe 10 metara, ali od toga 9 i po minuta njuši rasvetni stub, za njega je to mnogo bolje nego da ga vučete. Vlasnici mogu da odslušaju podkast ili da nekako ubrzaju vreme, te da prihvate njuškanje kao nešto stvarno važno - dodala je.

Kako bi bili sigurni da je život starijeg psa jednostavniji, ona savetuje postavljanje mekanih prostirki koje će da spreče padove, drugačije načine igre i promene u ishrani.

Za pse koji pate od kognitivnog pada ili gubitka vida ili sluha korišćenje čula mirisa je ključno. Na primer, skrivanje hrane na raznim mestima kako bi se pas podstakao da je sam nađe je zabavan oblik treninga za mozak koji psu pomaže da njegov um ostane aktivan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.