EKSKLUZIVNO ZA MAXBETSPORT Najbolji strelac Mundobasketa svih vremena beskrajno zahvalan Srbinu!

Izvor: 011vodič.com, 14.Sep.2019, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO ZA MAXBETSPORT Najbolji strelac Mundobasketa svih vremena beskrajno zahvalan Srbinu!

(Od specijalnog izveštača Maxbetsporta sa Mundobasketa u Kini)
Dok sam u Pekingu obilazio oko hale tražeći ulaz za medije naleteh na…Oskara Šmita. Ne bih baš mogao reći da se znamo, korektnije bi bilo kazati da ja znam njega. Pričali smo nekoliko puta na oOlimpijskim igrama i svetskim prvenstvima.
Kvota u MaxBetu na pobedu Hamburga protiv Sent Paulija je 1.85.
Kada sam izgovorio „Oskaš Šmit“ zastao je, nasmejao se i pozdravio me na >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << engleskom. Rekoh, bolje da pričamo španski, igrao je u Valjadolidu, poznaje i ovaj jezik. Kada sam ga podsetio ko sam i odakle sam, reče:
-Bravo za pobedu nad Amerikancima, gledao sam utakmicu…
Podsećam ga da je upravo on „načeo“ Amerikance na Panamaeričkim igrama 1987. u Indianapolisu, Brazil je pobedio 137-116 a Oskar je dao 53 poena.
-Davno bilo, ko se toga seća…
Kažem da ima onih koji pamte ili bar znaju.
Izvinio se, reče da žuri u dvoranu ali jedna reč ga zadržala još minut: Tanjević.
-Uvek ću mu biti zahvalan što me je doveo u Evropu i dao šansu u Kazerti. Drago mi je što je primljen u „Kuću slavnih“ FIBA, zaslužio je posle rezultata koje je ostvario i igrača koje je stvorio.
Stigoh da pitam o Argentini…
-Igra iznenađujuće dobro-reče veliki Oskar uz jedno „Adios, amigo“.
Sa Brazilom Oskar je tri puta bio prvak Južne Amerike, ima osvojeno zlato i bronzu na panameričkim igrama, dok na svetskim prvenstvima ima samo jednu medalju i to bronzanu u Manili 1978. godine. Na svetskim prvenstvima je tri puta biran u idealan tim prvensta, a ubedljivo je najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava sa prosekom od preko 25 poena po meču.
Najbolji je bio na SP u Buenos Ajresu 1990. godine, na tom prvenstvu je postizao skoro 35 poena po meču, što je apsolutni rekord svetskih prvenstava. Bio je najbolji strelac i na tri uzastopna olimpijska turnira u košarci (Seul 1988, Barselona 1992 i Atlanta 1996. godine), a jedini je košarkaš u istoriji koji je na Olimpijskim igrama ubacio preko hiljadu poena, u proseku 29 po meču. Najbolji je bio u Seulu 1988. godine, gde je postizao 42 poena po meču, a Špancima je tada ubacio 55, što je i danas apsolutni rekord igara, a interesantno je da je Brazil ipak izgubio taj meč. Partiju života je odigrao u finalu panameričkih igara u Indijanapolisu 1987. godine protiv veoma jakih amerikanaca (za „Jenkije“ su na tom prvenstvu igrali Dejvid Robinson, Deni Mening, Den Majerle, Reks Čepmen…). Favorizovani domaćini su vodili na poluvremenu sa 14 poena prednosti, ali u drugom poluvremenu se razigrao Oskar za koga Amerikanci nisu imali rešenja i doneo je pobedu Brazilu rezultatom 120 : 115, na tom meču Šmit je postigao 46 poena.

The post EKSKLUZIVNO ZA MAXBETSPORT Najbolji strelac Mundobasketa svih vremena beskrajno zahvalan Srbinu! appeared first on Magazin o pop kulturi i zvezdama.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.