E, NESREĆNIČE! Bivšoj ženi mora da PLATI 60.000 evra za kućne poslove! Posredi je ODLUKA SUDA

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2021, 13:00

E, NESREĆNIČE! Bivšoj ženi mora da PLATI 60.000 evra za kućne poslove! Posredi je ODLUKA SUDA

Muškarci, vodite računa!

Vrhovni sud u Portugalu naredio je muškarcu da bivšoj supruzi isplati naknadu za obavljane kućnih poslova u vrednosti od 60.782 evra za period od 30 godina tokom kojih su bili u braku, prenosi Oddity Central.

Sudovi širom sveta poslednjih godina presuđuju u korist domaćica koje od bivših supružnika traže odštetu za obavljene kućnih poslova. Presudom od 14. januara okončano je dugo suđenje između bivših supružnika koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su se sporili na nekoliko portugalskih sudova. Žena je isprva tražila naknadu od 240.000 evra za posao koji je radila besplatno tokom braka, ali je sudija odbio njen zahtev.

Odlučila je da se žali na višem sudu koji je naposletku presudio u njenu korist, odredivši da joj bivši suprug isplati naknadu od 60.782 evra. On se zatim žalio Vrhovnom sudu, ali tamo je presuda samo potvrđena.

- Zahtev za jednakošću odavno je svojstven ideji pravde, tako da nije moguće smatrati da obavljanje svih ili velikog dela kućnih poslova jednog partnera odgovara ispunjavanju prirodne obaveze, zasnovane na dužnosti pravde. Suprotno tome, takva dužnost traži što ujednačeniju podelu zadataka, ne dovodeći u pitanje da se članovi odnosa dogovore da jedan od njih ne pomaže pri kućnim poslovima, ali doprinosi na neki drugi način - stoji u presudi.

U ovom slučaju dokazano je da je žena tokom 30 godina zajedničkog života čistila kuću i pripremala obroke za muža. Vrhovni sud je presudio kako je to dovelo do obogaćivanja muža jer se na taj način okoristio rezultatima ženinog rada bez troškova i sopstvenog doprinosa.

U utvrđivanju novčane vrednosti kućnih poslova, sud je za kriterijum koristio nacionalnu minimalnu platu, pomnožio je sa 12 meseci i 30 godina zajedničkog života te oduzeo trećinu iznosa na račun ženinih troškova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.