Dva priznanja Gradskom tamburaškom orkestru

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2015, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva priznanja Gradskom tamburaškom orkestru

NOVI SAD - Gradski tamburaški orkestar (GTO) iz Banjaluke osvojio je tri prestižne nagrade na 8. svjetskom tamburica festu, koji je od 2. do 27. juna održan na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Najbolji svjetski tamburaši su obje večeri privukli po više od 15.000 gledalaca. U revijalnom dijelu festivala nastupili su Željko Bebek, uz pratnju Tamburaškog orkestra CTK iz Varaždina i Željko Samardžić, uz pratnju orkestra "Ad Libidum" iz Novog Sada.

Na ovogodišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << festivalu učestvovalo je 11 orkestara iz osam zemalja. Bosnu i Hercegovinu predstavljao je Gradski tamburaški orkestar Banjaluka, koji je u takmičarskom dijelu osvojio tri prestižne festivalske nagrade.

Nagradu za najbolji orkestar stručni žiri je dodijelio orkestru "Dil-dil-daj" iz Hrvatske, dok su banjalučki tamburaši, po ocjeni publike, proglašeni za najbolji orkestar festivala. Za najboljeg basprimaša festivala proglašena je Nikolina Babić iz GTO Banjaluka, dok je jednu od najznačajnijih festivalskih nagrada, specijalnu nagradu za najbolju novu tamburašku pjesmu, stručni žiri jednoglasno dodijelio Zlatanu Miriću, umjetničkom rukovodiocu i dirigentu GTO Banjaluka. Njegovu kompoziciju "Jedna suza" na festivalu izvela je Aleksandra Radović uz pratnju GTO Banjaluka.

Pobjednicima je nagrade uručio Jovan Pejčić, predsjednik Svjetske tamburaške asocijacije i idejni tvorac jedinstveno tamburaškog festivala.

"Tamburica fest je brend svetskog karaktera koji širi ljubav i prijateljstvo. Zahvaljujući tamburašima, počevši od Janike Balaža naovamo, širimo svetom najlepšu priču i pozitivnu energiju sa tamburaških žica", rekao je Pejčić.

U revijalnom dijelu programa sinoć su nastupili Zvonko Bogdan, Željko Samardžić i nekadašnji frontmen "Bijelog dugmeta" Željko Bebek.

Izuzetne nastupe na festivalu imali su i Ansambl virtuoza narodnih instrumenata Rusije pri Moskovskoj filharmoniji, kao i vokalni solisti Danka Ubiparip i Đorđe Čavić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tri priznanja Gradskom tamburaškom orkestru

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2015

NOVI SAD - Gradski tamburaški orkestar (GTO) iz Banjaluke osvojio je tri prestižne nagrade na 8. svjetskom tamburica festu, koji je od 2. do 27. juna održan na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.