Izvor: Piplmetar.rs, 23.Maj.2023, 20:32

Dugo se javljao kraj Neleta Karajlića: Osnivač benda saopštio i potvrdio tužnu vest.

Nele Karajlić se nada da ovo nije kraj benda Zabranjeno pušenje
Član Zabranjeno pušenje Davor Sučićaliiah Headkuarters Sek, tužiti bivši član ovog benda Neleta Karajlić zbog, kako je naveo, navodne krađe autorskih prava.
PročitajteEmisija je završena – Ovo je javlja Neleta Karajlića, pevačica oseća kraj

ATA slike

U zvaničnom saopštenju za javnost ovoj se navodi da „zabranjuje svaku >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << vrstu korišćenja, te da ukida pravo na javno izvođenje svih muzičkih dela autora AMUS Davora Sučića, na koncertima i medijskim nastupima izvođača. Stefan Milenković i Nenad Janković. Sada, ovim prilikom, Sejo se ponovo oglasio i objasnio razlog za pokretanje pravnih radnji, a njegovu poruku prenosimo u celosti:
PročitajteNele Karajlić – Nikad nisam pisao muziku da bih bio uspešan
ATA slike

– Prema zakonu o autorskim pravima, svaki autor može nekome da uzme dozvolu za korišćenje dela ako ta osoba krši moralna i etička načela koja autor smatra važnim. O tome se detaljnije govori u članovima 29, 30 i 31 Zakona o autorskim pravima. A sada da pređem na drugu tezu koju je dr. Nele se u svom pismu brani da jednom za svagda razjasnimo šta su to dela „Zabranjeno pušenje” za koje je moj bivši pevač ne krši prava.
– Pesme glavnog autora Davora Sučića: Selena vrati se Selena, Kino Prvi maj, Stanje šoka, Lutka sa naslovne strane, Dok čekaš jutro sa Satanom, Ibro Dirka, Baš čelik 1&2, Brutus, Ujka Sam, Bram imam novog dečka. , Hadžija il bos, Kako je Velika Britanija postala pirsing dolar, Murga Drot, Balada o Pišonji i Žugi, Manijak, Ja sam u lošem stanju (Fikreta), Srce ruke i Spade, Sin, Guzodrošin, Guzođugain pak. , Na straži kod Prizrena, Zvezda nad Balkanom. Pesme čiji je većinski autor Nenad Janković: Anarhija po Baščaršiji, Abid, U centru rudnika Kreka Banovići, Šeki opet na put, Čejeni odlaze, Nedelja kada je Hase Džone otišao, Nedelja kada je Hase Družio.
PročitajteNele Karajlić – Tuga ostaje duboko u srcu, a pokušavati da je proterao je uzaludan posao
ATA slike

– Većinu pesama su napisali bivši članovi grupe: Neću da budem Švabo u doping filmu, sećam se kao danas, Devojke ki. kože miriše, Dok jašeš u Alemagne, imam kuhinju, Napravi me vuka Radost prvog zrna, sanjao sam noć da te imam Meteore, Piccola storia de grande amore Pesme u kojima se ne može odrediti Jovanovanović (&Anadković 2) i Davor Sučić u vezi pola-pol) Pesme drugih autora: Zenica Blues (Johnni Cash, tekst Davor Sučić), Dobri jarani (Lennon-McCartnei, tekst Davor Sučić) , Javi mi (Lou Reed, tekst Davor Sučić bilo koje grupe) zabranjeno u SOKOJ-u od 1984. do 1990. godine.
– Navedene tvrde se mogu proveriti iz prijava podnetih SOKOJ-u u periodu od 1984. do 1990. godine, uz napomenu da je muzika procenjena na 50%, tekst na 25%, a aranžman na 25%. Prijave radova grupe Zabranjeno pušenje SOKOJ-u od 1984. do 1990. godine. Međutim, čini mi se da je u projektu Rock El Classico nešto više od 2 moje pesme registrovane u autorskoj agenciji, kao da doktor obmanjuje javnost. Reč je o Pišonji, Fikreti, Ibri Dirki, Hadžiji, Zvijezdi nad Balkanom, što vremenski čini više od polovine projekta Rock El Classico. Na to sam skrenuo pažnju i organizatorima koncerta u Zagrebu.
PročitajteNele Karajlić o bolesti sa kojom se suočio – Brat nije preživeo, imao sam sreće.
ATA slike

– Nadam se da sam konačno uspeo da rešim ono večno Misterija o Neletovom autorskom učešću u delu Zabranjeno pušenje pre 1992. godine. Ali idemo dalje u analizi razvoja našeg Neleta. Brend i naziv „Zabranjeno pušenje“ zaštićeni su širom sveta već petnaest godina, zbog čega je dotični svih ovih godina nastupao isključeno pod svojim imenom, i ako je bilo određenih incidenta na koje moramo da se vratimo. Ko nastupa na ovom koncertu? Nastupa Nele Karajlić, ali je na plakatu istaknuto nešto drugo. Ne bih komentarisao svoju listu pesama. Ovaj poster predstavlja mene i ceo moj bend.
Pročitajtedr Nele Karajlić – Koji je najkorisniji savet dobio od očevog prijatelja
– Tog dana nismo bili, niti je trebalo da budemo, niti nas je neko kontaktirao u vezi sa ovim nastupom. Takođe, činjenica da je dr. Nele je u Srbiji registrovano pravo na proizvodnju papirne galanterije i hardvera i softvera na naše ime, više govori o svom materijalnom stanju nego o pravu da svoje ime i autorska dela, koja ne pripada zakonu, ne koristi zakon. Istovremeno, ružno je i žalosno da su snimci koji je zajednički finansirao predratno „Zabranjeno pušenje“ brutalno ukradeni i preneti na druga pravna i fizička lica bez znanja i dozvole današnjih članova „Zabranjeno pušenje“ Udruženo ovi vlasnici. – pročitaj Saksonov odgovor na prethodni Neletovo pismo javnosti i Danasu.
Niko, međutim, nije ostao ravnodušan na Neletovo pismo od pre nekoliko dana. Ljubitelji zabranog pušenja pustili su suzu čitajući Karajlićeve replike, iskreno i bez rezerve…
Zašto je sve moralo biti ovako, ako ste propustili, pročitajte u iskrenom Doktorovom saopštenju…
PročitajteEmisija je završena – Ovo je javlja Neleta Karajlića, pevačica oseća kraj Najnovije na portalu Marie Claire

AUTOR: VORLD
IZVOR: KURIR
FOTO: ATA slike




Čitaj i… Detaljnije

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.