Dugalić: Klijenti Srpske banke neće biti oštećeni

Izvor: Prva.rs, 12.Jan.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugalić: Klijenti Srpske banke neće biti oštećeni

On je dodao da će svi poslovi Srpske banke za građane verovatno biti preneti u Poštansku štedionicu.

Dugalić je objasnio da će građani jedino morati da vrate čekove Srpskoj banci zato što će ona ubuduće, na osnovu odluke Vlade Srbije, biti servis namenske industrije.

Čekovi građana moraće da se vrate u Srpsku banku na realizaciju, jer ne mogu da se naplate ni u jednoj drugoj banci osim one koja je taj ček izdala, objasnio je Dugalić na konferenciji za novinare.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << />
UBS još nema precizna upustva o ponašanju njenih članica u slučaju Srpske banke, ali se potpunije informacije očekuju vrlo brzo, kad Udruženje dobije detaljne instrukcije, rekao je Dugalić. On je podsetio da je Vlada Srbije pre više od dva meseca donela odluku da se poslovanje Srpske banke preusmeri na rad sa namenskom industrijom.

Srpska banka je nastala od nekadašnjeg Vojnog servisa, u okviru jednog odeljenja u Narodnoj banci koji je radio sa namenskom industrijiom. Posle nestanka bivše zajedničke države SFRJ Vojni servis je izmešten iz Narodne banke i nastala je YU Garant banka, koja je prerasla u Srpsku banku, podsetio je generalni sekretar UBS.

Klijenti Srpske banke u Kraljevu počeli su od jutros da dolaze u velikom broju i za kratko vreme stvorila se velika gužva, zbog toga što se filijala zatvara 22. januara.

Srpska banka je klijentima poslala obaveštenje da je potrebno da zbog zatvaranja filijale, dođu i zatvore svoje račune i regullišu ostalu dokumentaciju do 22. januara ili će to morati da učine u Beogradu, u sedište Srpske banke.

PAD KREDITNE AKTIVNOSTI PRIVREDE U 2014. DVA ODSTO

Ukupna zaduženost po kreditima pravnih lica opala je lani za oko dva odsto u odnosu na 2013, što je loša vest za privredu, a kod stanovništva je ta zaduženosti porasla za oko devet odsto, rečeno je u Udruženju banaka Srbije (UBS).

Dug po osnovu kredita i lizing usluga, kako je navedeno, porastao je po stanovniku Srbije sa 834 evra u 2013. na 861 evro na kraju prošle godine.

Dugalić je ocenio je da je pad kreditne aktivnosti privrede od dva odsto loša vest za privredu, zato što nema njenog rasta bez investicija, a investicija nema bez kredita, jer privreda nema više unutrašnjih rezervi.

Prema njegovim rečima, pravna lica, odnosno privreda Srbije, je po osnovu bankarskih kredita imala ukupan dug od 11,483 milijardi evra u 2014. godini, a građani su dugovali ukupno 5, 574 milijarde evra.

Pravna lica imala su docnju u otplati kredita od 20,7 odsto na dan 31. decembra 2014, i u odnosu na isti dan prethodne godine imali su rast od 5,3 odsto, rekao je Dugalić i dodao da je to jako loš pokazatelj, jer raste neurednost privrede u otplati kredita.

Slična situacija je i kod građana, jer je docnja po bankarskim kreditima na kraju 2013. iznosila pet odsto, a na kraju 2014. godine 6,8 odsto, s tim što se iznos docnje u poslednjem kvartalu prošle godine ustalio na oko 6,7 do 6,8 odsto, kazao je on.

Kod stanovništva je u 2014. rast kreditne zaduženosti iznosio oko devet odsto i to je nešto bolja situacija u odnosu na privredu, naveo je generalni sekretar UBS, precizirajući da u strukturi zaduživanja kod stanovništva dominiraju stambeni krediti a zatim gotovinski zajmovi.

Pad je zabeležen jedino kod potrošačkih kredita od 5,6 odsto, dok je kod ostalih vrsta zaduživanja građana zabeležen rast u rasponu od sedam do 10 procenata u odnosu na 2013. godinu, rekao je Dugalić.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Klijenti Srpske banke sele se u Poštansku

Izvor: Blic, 13.Jan.2015, 07:17

Klijenti Srpske banke najverovatnije će biti prebačeni u Poštansku štedionicu, gde će morati da otvore nove račune...Prema odluci Vlade iz decembra prošle godine, Srpska banka više neće raditi sa stanovništvom, postaće servis namenske industrije, a njeni klijenti moraju da zatvore račune...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.