Draganu Milutinoviću odšteta od 4,6 miliona dinara zbog neosnovanog pritvora

Izvor: Prva.rs, 07.Okt.2014, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Draganu Milutinoviću odšteta od 4,6 miliona dinara zbog neosnovanog pritvora

Tom odlukom objavljenom na sajtu, Apelacioni sud je povećao za 1,8 miliona iznos koji je prvostepenom presudom Milutinoviću bila dosuđena odšteta od 2,8 miliona dinara za neosnovano lišenje slobode.

Tužbeni zahtev za iznos do 9 miliona dinara, koliko je Milutinović tražio, oba suda su odbila kao neosnovan.
Republika Srbija je takođe obavezana da mu na ime manje isplaćenog iznosa zarade zbog neosnovanog lišenja slobode isplati iznos od 618.586 dinara.

Milutinović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << koji je radio kao grobar, nakon hapšenja bio je u pritvoru od 20. oktobra 2003. godine do 26. decembra 2006. godine, odnosno ukupno 1.164 dana zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo Marije Topalović koja je ubijena je i opljačkana decembra 2002. godine u svojoj kući u Zaječaru.

Međutim, uspeo je da dokaze da nije kriv pa je presudom Okružnog suda u Zaječaru od 30. marta 2010. godine oslobođen od optužbe, a tu odluku je potvrdio i Apelacioni sud.

Milutinović se 15. juna 2010. godine obratio Ministarstvu pravde radi postizanja sporazuma o naknadi štete, podseća Apelacioni sud i dodaje da je veštačenjem utvrđeno da je on dospevanjem u pritvor bio eksponiran agresivnom postupku, da se osećao uplašeno, poniženo i u strahu od daljeg izlaganja duševnom i telesnom pritisku.

Istovremeno je bio opterećen neizvesnošću oko porodice zbog sprovođenja istrage tokom koje su mu bile zabranjene posete.
Ponovljeno medijsko objavljivanje više puta u štampi i na televiziji učinilo je da se Milutinović oseća kao dežurni krivac, što je dovelo i do narušenja zdravlja, navodi se u presudi.

U obrazloženju svoje odluke o povećanju iznosa za naknadu nematerijalne štete Apelacioni sud je ukazao da je prvostepena presuda zasnovana na pogrešnoj primeni materijalnog prava u pogledu odmeravanja pravične novčane naknade.

Sud podseća je u smislu Zakona o obligacionim odnosima, naknada nematerijalne štete po svojoj prirodi moralna satisfakcija koja ima za cilj da se njome uravnoteži poremećaj u psihičkoj sferi oštećenog lica, a koji dobijenim novčanim iznosima može da pribavi sebi određena materijalna dobra koja će mu pomoći da donekle lakše savlada bolove i patnju koju je pretrpeo.

Apelacioni sud je ocenio da je prvostepeni sud tužiocu prenisko odmerio iznos novčane naknade, jer nisu dovoljno cenjene njegove godine života, bračne i porodične prilike, težina krivičnog dela koja mu je stavljena na teret, dužina trajanja pritvora i s tim u vezi nastale posledice po tužioca - da mu je narušen ugled u životnoj i radnoj sredini.

Dosuđivanje višeg iznosa, odnosno još 4.400.000 dinara na ime naknade, koliko je traženo tužbom, prema stavu Apelacionog suda ne bi bilo u skladu sa svrhom, koja se ostvaruje pravičnom novčanom naknadom, imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u zemlji i sve subjektivne i objektivne okolnosti konkretnog slučaja.

Posle Draganovog hapšenja policija je na konferenciji za štampu saopštila da su danima pratili ko posećuje njen grob. Dragan je bio sumnjiv jer je više puta na njemu sadio cveće, pa su policajci pomislili da to radi jer ga grize savest, dok je Milutinović tvrdio da je samo radio svoj posao.

Ubistvo Marije Topalović i danas je nerasvetljeno.

Mediji pišu da je Milutinović nakon izlaska iz pritvora pet godina spavao na groblju, kao i da mu se porodica raspala.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.